Eigen dochter filmt hoe vijftiger stiefdochter aanrandt onder keukentafel: parket vraagt celstraf van 37 maanden

De rechtbank van eerste aanleg in de rechtbank van Mechelen.
David Legreve De rechtbank van eerste aanleg in de rechtbank van Mechelen.
Een 54-jarige man uit Boechout heeft zich donderdagochtend moeten komen verantwoorden voor verkrachting en aanranding van zijn zeventienjarige stiefdochter. Het was zijn eigen dochter die samen met haar moeder naar de politie stapte om klacht in te dienen. Het parket vorderde een celstraf van 37 maanden met uitstel.

Eerder dit jaar was de dochter van de vijftiger getuige van hoe de man zijn stiefdochter (17) aanrandde. Dat gebeurde aan de keukentafel in de woning van zijn toenmalige vriendin in Nijlen. “De dochter nam haar gsm-toestel en filmde het stiekem. Wanneer ze het filmpje ’s anderendaags liet zien aan haar mama, werd de politie ingelicht”, zei openbaar aanklager Ken Van Hoogenbemt op zitting.

De vijftiger werd uitgenodigd voor verhoor door de politie. Oorspronkelijk ontkende hij de feiten en vertelde de agenten dat het een truc van zijn ex-vrouw was om hem in een slecht daglicht te plaatsen. “Tot hij het filmpje te zien kreeg”, ging de openbaar aanklager verder. Pas tijdens zijn verhoor bij de onderzoeksrechter gaf hij de feiten toe. Hij verklaarde haar een of twee keer gepenetreerd te hebben met zijn vingers alsook haar borsten te hebben aangeraakt.

“Seksuele dingen”

Het parket eiste donderdag een celstraf van 37 maanden met probatie-uitstel. Volgens hen waren de feiten voldoende bewezen. Het verwees niet enkel naar het filmpje, maar ook naar de verklaringen van het zeventienjarige meisje. “Daaruit is gebleken dat de beklaagde elke keer stapsgewijs verder ging zodat hij haar ’seksuele dingen’ kon aanleren”, besloot de aanklager.

De verdediging vertelde op zitting dat er geen juridische grens was overschreden. “Hoewel de feiten moreel verwerpelijk zijn”, voegde meester Philippe De Cleene toe. Hij vroeg in eerste instantie de vrijspraak maar pleitte ondergeschikt voor een straf met uitstel. “Hij is bereid om in behandeling te gaan voor deze problematiek en zal dit doen ongeacht hij wordt vrijgesproken of veroordeeld”, aldus de strafpleiter.

Geen contact

De ex-vrouw van de vijftiger en zijn kinderen stelden zich tot slot burgerlijke partij. Zij vroegen een schadevergoeding van enkele duizenden euro’s. Sinds de feiten is er geen contact meer tussen de 54-jarige man en zijn eigen kinderen. “De kinderen kunnen nog steeds niet vatten dat hun papa tot zoiets in staat is”, zei hun advocate. “Ze zijn hun vertrouwen in hun vader kwijt.” Een vonnis volgt op 29 juni.