Eerste foor in 45 jaar zonder paardenmolen

ATTRACTIE BLIJFT WEG OMDAT VROUW UITBATER ONDER HET MES MOEST

Zo was het vorig jaar: Franky Faes aan zijn paardenmolen.
Klaas De Scheirder Zo was het vorig jaar: Franky Faes aan zijn paardenmolen.
De jaarlijkse Novemberfoor is gisteren geopend met een schitterend vuurwerk. De kermis moet het voor het eerst sinds 1972 wel stellen zonder de 129 jaar oude paardenmolen van foorkramer Franky Faes (59). "Mijn vrouw onderging een zware operatie en ik moet helpen in haar karakollenkraam", zegt hij.

"Mijn vrouw Lucienne is geopereerd en een heel jaar 'buiten strijd' geweest. Gelukkig is ze aan de beterhand en ze staat opnieuw in haar karakollenkraam dat we openden toen we pas getrouwd waren in 1979. Ze heeft mijn hulp nodig. De paardenmolen opstellen ging dit jaar daarom ook helaas niet. Om de paardenmolen draaiklaar te maken moeten we met vijf man zijn. Het is een intensief werk en alles moet met de hand gebeuren. Ik werk al van mijn veertiende op de kermis en wil de traditie van mijn grootvader en vader voortzetten", zegt hij.

Zo is het dit jaar: Franky Faes en zijn vrouw, herstellend van een operatie, samen in hun karakollenkraam.
Legreve Zo is het dit jaar: Franky Faes en zijn vrouw, herstellend van een operatie, samen in hun karakollenkraam.

Orgelmuziek

"Heel onze familie zijn foorkramers, dit is ons leven. Volgend jaar zal onze paardenmolen dus zeker terug van de partij zijn", zegt hij. "Lierenaars zeggen nu al dat ze de orgelmuziek van de attractie missen."


De Novemberfoor die drie weken in de Pallieterstad staat, werd gisterenavond na de rondgang van het stadsbestuur, feestelijk in gang geschoten door een schitterend vuurwerkspektakel, bekostigd door het foorcomité. "We hebben zestig attracties geplaatst waarvan 27 op de Grote Markt, 7 op het Zimmerplein en 26 aan de Gasthuisvest. Nieuw is de Flying Jump op de Gasthuisvest van de familie Hendrickx-Clauwaert. Nicky Nys pakt uit met zijn gloednieuwe Mini Bumper Cars", zegt schepen Lucien Herijgers (N-VA).

2.000 kermischeques

De foorkramers organiseren woensdag 8 en 15 november een familiedag met animatie. "Zaterdag 18 november delen wij 2.000 kermischeques uit om de intrede van Sinterklaas te vieren. Zondag 19 november is er de traditionele beertjesworp op de drie pleinen. De foor sluit op zondag 19 november. Eetkramen en lunaparken blijven wel open tot dinsdag 21 november", zegt het Foorcomité met voorzitter Robert De Roover, Alain Deplus, Leon Van Passel en Steve Severeins.