Duffelaar brengt zeldzame zwarte reeën in beeld: “Twee uur gewacht voor één foto van een haas... en dan zag ik de reeën”

De zwarte reeën die Wesley in beeld bracht
Wesley De Candt De zwarte reeën die Wesley in beeld bracht
Duffelaar Wesley De Candt (32 jaar), in zijn vrije tijd natuurfotograaf, kreeg onlangs twee unieke zwarte reeën voor zijn lens. Uniek, want reeën met dergelijke kleurafwijking komen zelden voor. De twee dieren werden gespot in een weide in Lier, nabij de Donkhoeve in het Galgeveld.

Wesley, die onlangs deze krant haalde met zijn wereldrecord paarden bekappen, is vertrouwd met de weide aan de Donkhoeve. Hoewel hij er vaste klant is, is het voor hem wel de eerste keer dat hij in contact komt met de twee zwarte reeën. “Als amateurfotograaf trek ik voornamelijk plaatjes van vogels. Op 17 juli was ik echter naar Lier vertrokken om hazen in beeld te nemen, maar dat ging niet al te vlot”, legt Wesley uit. “Na twee uur had ik één haas en geen enkele vogel gespot, zelfs geen mus of zwaluw. Toen zag ik plots een bruin dier in de grassen verschijnen: een reebok, zo bleek. Maar daarnaast zag ik nog twee zwarte bobbels uit het gras steken. Ik dacht het om de kleintjes van de reebok ging, maar toen ik enkele meters dichterbij kon komen, was het duidelijk: het waren twee zwarte reeën.”

Een foto van één van de reeën
Wesley De Candt Een foto van één van de reeën

“Op een afstand van zo’n 15 meter kon ik foto’s nemen. Dat er reeën zaten in deze omgeving wist ik al, maar voor mij was het de eerste keer dat ik deze zwarte exemplaren zag. Eens thuis ben ik op internet naar meer informatie gaan zoeken. Op HLN.be was nog maar recent een artikel verschenen van een Nederlandse die een zwart ree had gefotografeerd. Het dier zou niet vaak voorkomen in Nederland en na wat opzoekingswerk bleek dat ook bij ons zo het geval te zijn. Het gaat dus om een bijzondere waarneming, en dan nog van twee reeën.”

Paardenbekapper Wesley De Candt is in zijn vrije tijd natuurfotograaf
David Legreve Paardenbekapper Wesley De Candt is in zijn vrije tijd natuurfotograaf

Het is al langer bekend dat er aan de Lierse rand enkele wilde zwarte reeën rondlopen, alleen laten die zich zelden zien. “Bij mijn weten kan je ze alleen in het Lierse af en toe spotten. Er zou daar een groep van 15 à 18 zwarte herten zijn. Elders in Vlaanderen zijn ze nog niet waargenomen", reageert Marcel Peeters van Centrum voor Wilde Dieren in Nood. “Een maand of vier geleden hebben wij ons ontfermd over een gewond exemplaar uit Lint. Dat was voor ons nog maar de tweede keer dat we een zwarte ree over de vloer kregen.” De zwarte reeën verschillen, buiten de kleur van de vacht, niet met de bruine exemplaren. Het gaat om een genetische mutatie, net zoals albino’s. “Als natuurliefhebber en amateurfotograaf was dit voor mij uiteraard een mooie ervaring. Het zag er naar uit dat ik voor een foto van één haas naar Lier was getrokken, maar deze onverwachte ontmoeting maakte het toch nog goed”, besluit Wesley.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Kristof Van de Parre

    In Lint, vlak achter de AED-studio's, lopen er dagelijks een zestal van deze diertjes rond. Zo uniek zijn ze dus niet, en gelukkig maar:)

  • eddie AERTS EDDIE

    Ik heb een paar jaar geleden een zwarte ree gespot in Duffel. Ik heb er toen ook een foto van genomen maar weet niet zeker of ik die nog heb.