Drastische bomenkap Maasfortbos zorgt voor beroering: “Maar vellen van oude bomen was nodig”

In het Maasfortbos werden tientallen oude bomen gerooid.
Marc Aerts In het Maasfortbos werden tientallen oude bomen gerooid.
Op Facebook is enige beroering ontstaan omtrent de kap van een groot aantal bomen in het Maasfortbos, gelegen tussen de Maasfortbaan, de Maasfortbeek en de Grote Nete in Lier. Volgens de stad Lier was deze ingreep nodig omdat heel wat bomen in het bos oud en/of ziek waren.

In de loop van december werden in het openbare Maasfortbos tientallen bomen gerooid in opdracht van de stad Lier en het Vlaamse Agentschap Natuur en Bos. Verschillende Lierse groenliefhebbers stelden zich via Facebook vragen omtrent die nogal drastische kaalkap.

In het Maasfortbos werden tientallen oude bomen gerooid.
Marc Aerts In het Maasfortbos werden tientallen oude bomen gerooid.

Te oud

De stad Lier laat via haar website weten dat het vellen van de bomen in kwestie noodzakelijk was. “Het bos bestond voornamelijk uit populieren en wilgen. Dit zijn bomen die snel groeien, maar slechts een beperkte levensduur hebben”, geeft de stad mee. “Veel bomen waren intussen zestig jaar oud en niet vitaal genoeg meer. Ze konden bij harde wind gevaar opleveren en dienden daarom op korte termijn gekapt te worden. De jonge bomen zijn in de mate van het mogelijke gespaard gebleven. Na de kapwerkzaamheden worden er geen nieuwe bomen geplant. In de loop der jaren zal er op een natuurlijke wijze een nieuw bos ontstaan.”

In het Maasfortbos werden tientallen oude bomen gerooid.
Marc Aerts In het Maasfortbos werden tientallen oude bomen gerooid.

Vanaf januari zullen de gekapte bomen trouwens uit het bos worden verwijderd. Tussen 13 en 31 januari wordt de Maasfortbaan om die reden tijdelijk afgesloten ter hoogte van het huis met nummer 205. De straat zal dan in twee richtingen worden opengesteld, maar loopt dood ter hoogte van de werken. Fietsers en voetgangers kunnen wel steeds blijven passeren.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Udo Jansens

    In Lier hebben ze altijd dezelfde uitleg,maar wanneer iemand beroep aantekent tegen het kappen van 100% gezonde bomen op de vesten dan is het plots omwille van de veiligheid in plaats van ziekte dat ze weg moeten.Er staan verschillende bomen op de vesten die nu effectief een gevaar kunnen zijn bij storm, maar die laten ze staan omdat ze niets opbrengen.De dikke gezonde bomen daarentegen wel en dat is de enige werkelijke reden voor de kap,de stadskas spijzen door verkoop van brandhout!