Derde oudste inwoner van het land Julia Van Hool viert vandaag 110de (!) verjaardag

Julia Van Hools rollator is duidelijk: de kranige dame uit Lier is vandaag 110 jaar geworden.
RV Julia Van Hools rollator is duidelijk: de kranige dame uit Lier is vandaag 110 jaar geworden.
Het is feest in het Lierse woonzorgcentrum Sint-Jozef, want bewoonster Julia Van Hool mag vandaag 110 (!) kaarsjes uitblazen. Julia is daarmee de oudste inwoner van de provincie, de op één na oudste van Vlaanderen en de op twee na oudste van het land. “Julia is in goede gezondheid, dus we denken dat ze er nog een tijdje tegen kan”, klinkt het in het rusthuis.

Toen Julia Van Hool op 7 mei 1909 in Putte werd geboren, was Leopold II nog koning van België, moest de Eerste Wereldoorlog nog uitbreken en bestond de Ronde van Vlaanderen nog niet. Om maar te zeggen dat we wereld er toen héél anders uit zag. Ondertussen zijn we vijf koningen verder en is Julia nog steeds springlevend. Vanmiddag werd haar 110de verjaardag in intieme kring gevierd.

Ook burgemeester Frank Boogaerts en schepen van Burgerlijke Stand Rik Pets kwamen de jarige feliciteren.
RV Ook burgemeester Frank Boogaerts en schepen van Burgerlijke Stand Rik Pets kwamen de jarige feliciteren.

“Op voorhand was Julia wat zenuwachtig – daarom dat ze liever had dat de pers deze keer niet langs kwam – maar vandaag heeft ze toch volop genoten”, zegt Ilse Laplasse van WZC Sint-Jozef. “Haar vier kinderen en verschillende andere familieleden waren aanwezig, net als enkele vrienden van op haar afdeling. Overigens krijgt Julia ook op andere dagen veel bezoek. Dagelijks komen er familieleden langs en dat vindt Julia geweldig.”

Slagerij

Julia woonde het grootste deel van haar leven in Lier, waar ze samen met haar man René Op de Beeck jarenlang een slagerij uitbaatte aan de Maasfortbaan. Het koppel kreeg één meisje (Anny) en drie jongens (Marcel, Jos en Flor). Jongste zoon Flor zette later de zaak verder. Julia – die in 1982 weduwe werd – bleef tot op 82-jarige leeftijd meehelpen in de slagerij. Pas toen ze 106 jaar was, verhuisde Julia – na een ongelukkige val – naar het rusthuis.

Julia met haar vier kinderen. Ze krijgt dagelijks bezoek van haar kroost.
RV Julia met haar vier kinderen. Ze krijgt dagelijks bezoek van haar kroost.

Ze wandelt veel rond in de gang. Voor kleine afstanden heeft ze zelfs geen rollator nodig. Hier en daar stopt ze dan voor een babbeltje met een andere bewoner. Ook mentaal is Julia erg goed bij de les. Gesprekken voeren lukt dus nog prima, hoewel haar gehoor wat minder is

Ilse Laplasse

“Ook hier zit Julia niet stil”, gaat Ilse Laplasse verder. “Ze wandelt veel rond in de gang. Voor kleine afstanden heeft ze zelfs geen rollator nodig. Hier en daar stopt ze dan voor een babbeltje met een andere bewoner. Ook mentaal is Julia erg goed bij de les. Gesprekken voeren lukt dus nog prima, hoewel haar gehoor wat minder is. Julia is een erg wijze en dankbare dame, een echte moederkloek ook. En omdat ze in zo’n goede gezondheid verkeert, denken we dat ze er gerust nog een tijdje tegen kan.”

Bij een 110de verjaardag horen natuurlijk ook cadeaus.
RV Bij een 110de verjaardag horen natuurlijk ook cadeaus.

Wie weet wordt Julia zo op een dag wel ooit de oudste nog levende Belg. Volgens de gespecialiseerde website eeuwelingen.blogspot.com moet de kranige Lierse momenteel enkel Elisabeth De Proost uit Anderlecht en Mariette Bouverne uit Gent laten voorgaan. Op de ‘eeuwige ranglijst’ is Julia trouwens ook al de top 25 ingedoken. Een toverformule om zo oud te worden bestaat er volgens de kersverse 110-jarige niet. “Hard werken, tussendoor genoeg rusten en gezond eten: dan kom je al een heel eind”, zei Julia bij haar vorige verjaardag.

Julia Van Hool (hier op een archiefbeeld van een jaar geleden) viert vandaag haar 110de verjaardag.
David Legreve Julia Van Hool (hier op een archiefbeeld van een jaar geleden) viert vandaag haar 110de verjaardag.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.