Cultuurmonument Wilfried De Voeght overleden

MAN DIE STEMPEL DRUKTE OP LIERSE CULTUURLEVEN STERFT OP 81-JARIGE LEEFTIJD

Een beeld van Wilfried De Voeght als zanger en gitarist tijdens een optreden van Harbalorifa.
RV Een beeld van Wilfried De Voeght als zanger en gitarist tijdens een optreden van Harbalorifa.
Wilfried De Voeght is afgelopen maandag overleden. Hij was een cultuurmonument en effende het pad op vele vlakken voor de cultuurstad Lier. Door zijn doorzettingsvermogen stampte hij het Ontmoetingscentrum Den Bril uit de grond. Vandaag de cultuurtempel van Lier waar heel wat toneelkringen en andere verenigingen hun stek hebben en veel volk trekken. De Voeght werd 81.

De Voeght woonde in het RVT Sint-Jozef in Lier, maar op zijn verzoek werd hij overgebracht naar het UZ Edegem waar hij overleed. De laatste maanden ging zijn gezondheid zwaar achteruit, maar hij bleef moedig en maakte nog plezier.

Wilfried De Voeght.
Bertje Warson Wilfried De Voeght.

Den Bril

Vorig jaar kreeg hij een zware klap te verwerken met het overlijden van zijn echtgenote Annie De La Haye. Samen hebben zij drie kinderen, Kristine, Carl en Wim.


"Mijn broer Wilfried was een man van woorden én van daden. Hij was de grondlegger en bezieler van het ontmoetingscentrum Den Bril en stak jarenlang zijn energie als vrijwilliger in de opkuis en organisatie van het oude voormalige meisjesweeshuis", vertelt Herman De Voeght, ereschepen van Lier. Den Bril werd de vaste stek van Toneellabo Arlecchino, Teater Lier, Toneel Lyra, de Poppentovertrein op zondag voor kinderen en een tiental verenigingen. Ook de Spaanse Poort werd onder impuls van Wilfried meer opgenomen in het project Den Bril.

Harbalorifa

"Wilfried erfde het toneel- en zangvirus van zijn moeder en was medestichter van Harbalorifa, het dubbel mannenkwartet. Hij ontpopte zich als uitstekend tenor, tekstschrijver, componist en vooral als acteur tijdens de memorabele revues in d'Eycken Boom. Heel Lier liep storm voor hun revues en als Wilfried de persiflage bracht van toenmalige minister van Landsverdediging Paul Van den Boeynants, ging de zaal plat. Hij imiteerde hem zo goed dat het bijna écht Van den Boeynants was", vertelt broer Herman.


Harbalorifa met Wilfried geraakte zelfs met hun Nederlandse versie van 'Tom Dooley' in de hitparade van de jaren '60-'70. Na de verkoop van café D'Eycken Boom in 1972 verloor ook Harbalorifa zijn vaste stek en tikt Wilfried de leegstaande lokalen van Den Bril op de kop.


Hij blies de Lierse Cultuurraad nieuw leven in en was meer dan tien jaar voorzitter", vertelt Herman. Wilfried was studiemeester en opvoeder aan het Vrij Technisch Instituut Lier (VTI). "Hij was daar elke dag behalve op donderdag, want dan was hij mijner van de vismijn op de Lierse Vismarkt.

Kookclub

"Mijn broer was bovendien ook een echte meesterkok. In het VTI regisseerde hij alle eetfestijnen en hij was voorzitter en bezieler van een kookclub.


De Gilde Heren van Lier benoemden hem er tot eredeken van hun Gilde. De woorden van Gilde Heer Jim Goetze waren: "Lier zou Lier niet zijn zonder Wilfried De Voeght.


Hij is zeker de man die zijn stempel drukte op het Lierse cultureel leven in de tweede helft van vorige eeuw", besluit zijn broer Herman De Voeght.


Op zaterdag 10 december om 10.30 uur wordt afscheid genomen van Wilfried De Voeght in de Aula Erica in het afscheidscentrum Kloosterheide in Lier.