Cannabisolie blijft verboden medicijn

MINISTER MAGGIE DE BLOCK VOLGT LIERSE VZW MEDCAN NIET

Voorzitter Pieter Geens uit Lier en adviseur Dominique van Gruisen van de vzw Medcan.
Foto Van Galen Voorzitter Pieter Geens uit Lier en adviseur Dominique van Gruisen van de vzw Medcan.
De ouders van Sofie Voncken (6) uit Maasmechelen hebben een benefiet georganiseerd voor de vzw Medcan uit Lier. Die helpt mensen die cannabis gebruiken als medicijn. Sofie is een ander kind sinds ze een half jaar geleden van haar papa een eerste drupje cannabisolie kreeg toegediend. Voordien kreeg ze tot zestig aanvallen van epilepsie per dag. Nu gaat ze naar school. Jean-Pierre hoopt dat cannabisolie legaal wordt, maar minister De Block zegt "nee".

Sofie huppelde het afgelopen weekend vrolijk rond op de benefiet voor de vzw Medcam, die gebruikers van medicinale cannabis begeleidt. Wie dit een half jaar geleden had voorspeld, zou gek zijn verklaard. Ten einde raad waren haar ouders toen. Sofietje, bij wie op haar drie jaar epilepsie is vastgesteld, had het állemaal geprobeerd op dat moment. Pillen, met de honderden, de duizenden. Niks had geholpen. Tot het zo ver was gekomen, dat Sofie tegen de zestig epilepsieaanvallen per dag zat. De gevolgen waren groot: zó vaak was Sofie 'weg', dat ze niet meer normaal kon ontwikkelen. Toen ze zes was, stond ze al drie jaar achter.


Zijn kind was doodziek en geen enkele arts kon hem nog helpen. Jean-Pierre Voncken zocht dan maar zijn heil op het internet. "Zo kwam ik bij cannabis terecht. Aanvankelijk denk je: dat zijn toch drugs? Dat kan ik m'n kind toch niet geven? Naarmate ik me erin verdiepte, begon ik erin te geloven." De dokters in Leuven deden dat niet.

Via vrienden

Jean-Pierre zette door en kocht via vrienden een flesje. De zenuwen gierden door zijn lijf en Jean-Pierre was doodsbang, toen hij zijn dochter er op een ochtend in mei één drupje van toediende. "Al meteen op die eerste dag werd Sofie een ander meisje. Ze kan nu een gewoon leven leiden en gaat gewoon naar school."

Strafbaar

Door zijn dochter cannabisolie te geven, maakt Jean-Pierre Voncken zich strafbaar. Het middel is in ons land verboden, tenzij dan voor de hele specifieke doelgroep van de MS-patiënten. Voor hen is cannabisspray erkend. De spray wordt binnenkort zelfs terugbetaalbaar.


De olie kopen, is de moeilijkheid niet. Via het internet, en met wat begeleiding van de vzw Medcan, waarvoor Jean-Pierre afgelopen weekend in het Limburgse Opgrimbie de benefiet hield, is niks onmogelijk. "Maar mijn vrouw en ik zijn in overtreding."


Federaal minister Maggie De Block (Open Vld), bevoegd voor Volksgezondheid, steunt het idee voorlopig niet. "De minister begrijpt zeer goed dat ouders het beste geneesmiddel willen voor hun kinderen", zegt haar woordvoerster. "Maar wij beschikken niet over wetenschappelijke studies die het gebruik van cannabisolie als doeltreffende behandeling bij epilepsie beschrijven. De legalisering van cannabisolie staat niet op de agenda."


Professor Jan Tytgat, gerenommeerd toxicoloog en professor aan de KU Leuven, vindt dat jammer. "Ik ben voorstander van medicinale cannabis op voorschrift van de arts, of het nu onder de vorm van een verstuiver of olie is. Zolang de cannabis niet gerookt wordt, is er geen teervorming en is er geen risico op longkanker. Het medisch nut is wel degelijk bewezen voor diverse aandoeningen, waaronder ook epilepsie. Het toelaten van medicinale cannabis zou niet alleen een aantal patiënten helpen, het zou ook een meer consequente houding van de overheid inluiden."


De benefiet leverde 3.000 euro op voor de vzw Medcan.