Buurt Gevangenenpoort op Zimmerplein verkeersvrij voor filmopnames

Enkele werkmannen passen het Lierse straatbeeld aan voor de opnames van de film.
Foto Marc Aerts Enkele werkmannen passen het Lierse straatbeeld aan voor de opnames van de film.
Heel de buurt van de Gevangenenpoort op het Zimmerplein blijft tot en met vrijdag verkeersvrij voor opnames van de film Heksje Lilly. Het gaat om een Duits-Belgische coproductie in een prachtig sneeuwdecorvoor.

"De derde film van Heksje Lilly wordt opgenomen in Duitsland, Oostenrijk, Zuid-Tirol en België. In ons land zijn er acht draaidagen, waarvan twee in Lier in een sprookjesachtige kerstdecor met sneeuw. Er spelen geen bekende Belgische acteurs mee. Heksje Lilly wordt gespeeld door de 11-jarige Hedda Erlebach uit Duitsland. De kinderfilm komt uit op kerstmis 2017. Over Heksje Lilly zijn er verschillende boeken en twee films verschenen.


Nu wordt er opnieuw een film opgenomen en de Gevangenenpoort uit 1375 doet dienst als decor. De Gevangenenpoort is de laatst overgebleven stadspoort van de oorspronkelijke vijf binnenpoorten van de eerste omwalling van Lier. De poort werd opgericht in 1375 en van de 16de eeuw tot 1930 deed ze dienst als stadsgevangenis. De tralies wijzen nog op deze oude functie. Door filmopnames is de parking aan de Schapekoppenstraat niet bruikbaar tot en met vrijdag 9 december. Voor het plaatsen van een kraan aan de Gevangenpoort wordt op donderdag 8 december om 6 uur de Eikelstraat afgesloten. Hierdoor wordt de rijrichting in de Lantaarn- en Papegaaistraat omgedraaid. De Molenlaan blijft de hele tijd bereikbaar. Ook de Begijnhofstraat wordt rond 6 uur afgesloten tussen het Begijnhof en de Kapucijnenvest. Om 16.30 uur wordt het kruispunt Kapucijnenvest-Begijnhofstraat afgesloten. Hierdoor wordt de rijrichting in de Kapucijnenvest omgedraaid zodat de parkeergarage kan ontsloten worden. Het verkeer wordt omgeleid over de Grote Markt en de Werf naar het Zimmerplein en Netelaan. Op de Sint-Jansbrug wordt voor plaatselijk verkeer eveneens de tegengestelde richting toegelaten. (WAE)