Bloemenhandel sluit na 32 jaar

TOPFLORIST KIEST VOOR OPDRACHTEN IN HET BUITENLAND

Katrien en Stef in hun bloemenhandel.
Aerts Katrien en Stef in hun bloemenhandel.
Bloemensierkunstenaar Stef Adriaenssens en zijn vrouw Katrien sluiten in januari hun bloemenwinkel 'Floral Design'. "Met pijn in het hart nemen we afscheid van onze bloemenzaak en onze klanten die ons leven voor 32 jaar bepaald hebben. We geven les in China en worden gevraagd in Rusland, Singapore, Amerika en Brazilië om grote bloemendecoraties te realiseren. We kiezen daar nu voor", vertelt de topflorist.

"Het is een beetje droevig dat we onze winkel die we 32 jaar hebben uitgebaat in januari sluiten. Onze bloemenzaak aan de Berlaarsestraat groeide uit tot een begrip. De warme relaties met onze klanten moeten plaats maken voor decoraties in binnen- en buitenland. We zullen bovendien jonge mensen opleiden", vertelt Stef Adriaenssens.


Stef was lesgever aan de Antwerpse Bloemen Academie en na enkele jaren startte hij zijn eigen school, Fluvium International Flower Academy in Mortsel. "Na de organisatie van lessenreeksen in Hasselt volgden opdrachten in Europa en de rest van de wereld, zoals in de internationale bloemschikschool Magenta in Sint Petersburg. In Fluid in Ekaterinburg in Rusland werd ik hoofddocent. Als gevolg van de val van de roebel door de Oekraïne-crisis is dat verhaal jammer genoeg afgelopen."


Ook in eigen land was Adriaenssens al meermaals succesvol, onder meer op de Gentse Floraliën. In 2012 openden de toenmalige koningin Paola en koning Albert de manifestatie 'Bloom' in Oostende, waar Stef met de Koninklijke Unie van Floristen van België aan meewerkte. In Lier organiseerde Adriaenssens in 2011 het bloemenspektakel 'Beyond Imagination', dat een publiekslokker werd.

Bloemist Stef Adriaenssens maakt furore in China, waar zijn foto op reuzenborden langs de weg prijkt.
David Legreve Bloemist Stef Adriaenssens maakt furore in China, waar zijn foto op reuzenborden langs de weg prijkt.

Lesgeven in Beijing

Stef en Katrien zullen zich nu hoofdzakelijk op buitenlandse opdrachten richten. "China vroeg me enkele grote overheidsprojecten te realiseren. Deze introductie op de Chinese markt leidde tot interesse van de grootste en meest prestigieuze bloemschikschool: Sikastone in de Chinese hoofstad Beijing. Daar geven zowat alle bekende bloemisten uit de wereld les." Stef is er samen met zijn vrouw Katrien aan de slag.

Een kerstboom van de hand van Stef Adriaenssens.
David Legreve Een kerstboom van de hand van Stef Adriaenssens.

Opleiding ontwikkeld

Ook dochter Anneleen speelt haar rol. Zij heeft samen met haar ouders systemen ontwikkeld voor bloemschikonderwijs. "Het gaat om de 'European Floral Design Education' (EFDE), die mensen opleidt tot het niveau van gecertificeerd bloemist en de 'European Floral Design Master Education' (EFDME), die resulteert in een masteropleiding in de floristiek. Deze beide systemen zijn nu in China op volle snelheid aan het komen en slorpen systematisch meer en meer energie en tijd op", verduidelijkt de bloemensierkunstenaar.


Toch laten de zaakvoerders Lier niet helemaal los."We zullen op onze huidige locatie voor mensen uit de regio en voor een internationaal publiek workshops en seminaries organiseren."

Feestmaand

Om op een mooie manier afscheid te nemen van de klanten, maken Stef en Katrien van december een feestmaand. "We bedanken onze klanten de hele maand met een hapje, een drankje en geschenkjes."


Voor bijkomende informatie: www.floristiek.com