Bakkerij Ceulemans wordt koffiehuis

JAN EN NADINE SLOTEN ZAAK EIND OKTOBER EN OPENEN NU 'CHAPEAU'

Bakker Jan Ceulemans en zijn vrouw Nadine in het koffiehuis.
David Legreve Bakker Jan Ceulemans en zijn vrouw Nadine in het koffiehuis.
Na 125 jaar sluit bakkerij Ceulemans, een vaste waarde op het Lisp, de deuren. Jan Ceulemans en Nadine Janssens hebben gisteren in de plaats het sfeervolle koffiehuis 'Chapeau' geopend, genoemd naar Mary Poppins. "In die veertig jaar dat ik brood en taarten bakte, had ik nooit één weekend vrij en geen sociaal leven. Nu kunnen wij ook eens genieten van weekends", zegt de bakker.

"We hebben geen minuut spijt gehad van onze beslissing, het werd gewoon te veel. Brood, pistolets, taarten, koffiekoeken en pateekes en vooral de Lierse Vlaaikes bakken, het werd allemaal te veel. Ik bak voor vijftig Carrefours en Delhaizes Lierse Vlaaikes en dat alleen al is een gigantisch werk", vertelt bakker Jan.

Rechts op de foto de stichters van de bakkerij, overgrootouders Moons-Kets, links hun dochter Emma Kets en twee nichtjes. Ze staan voor de bakkerswinkel in de Rivierstraat.
kos Rechts op de foto de stichters van de bakkerij, overgrootouders Moons-Kets, links hun dochter Emma Kets en twee nichtjes. Ze staan voor de bakkerswinkel in de Rivierstraat.

Gesticht in 1890

Overgrootvader Moons-Kets stichtte de bakkerij in 1890 aan de Rivierstraat. "Na hem zette mijn grootmoeder Emma Kets, die getrouwd was met grootvader Jean Ceulemans, de zaak verder. Hun zoon Marcel, mijn vader, nam op zijn beurt de bakkerij over. Na de Eerste Wereldoorlog hebben ze de bakkerij verhuisd naar de Lispersteenweg, tegenover de kerk en SK Lierse. In 1945 werd de bakkerij door de V1-bommen platgegooid. Na de oorlog werd ze heropgebouwd. Begin jaren '70 kwam ik aan het roer. Het was een mooie tijd en ik was nauw verbonden met het reilen en zeilen van Lierse. Hoeveel kampioenentaarten en bekertaarten hebben ik niet verkocht? En alle beroemde Lierenaars - Felix Timmermans, Pallieter, Louis Zimmer, Lodewijk Van Boeckel en vele andere figuren - maakte ik in marsepein.

Droom

Ik hielp mijn ouders al van mijn vijftiende in de bakkerij. Toen ik soldaat was, kwam ik tijdens de weekends naar huis om hen te helpen. Ik sta al meer dan veertig jaar in de bakkerij en ben nu zeventig, dus we hebben uiteindelijk de knoop doorgehakt. Daarbij het was Nadine haar droom om een koffiehuis te openen", vertelt bakker Jan. "Dat was inderdaad mijn droom. Ik kan niet geloven dat we vandaag openen. Vanmorgen deed ik open om 7.30 uur en een minuut later zat ons koffiehuis vol", vertelt Nadine, die hun koffiehuis 'Chapeau' doopte.


"Op 28 oktober hebben we onze bakkerij gesloten en vandaag 21 december openen we ons koffiehuis. Alles werd uitgebroken, het is een gigantische metamorfose. We moesten alleen nog een naam zoeken. Als kind werd ik geïnspireerd door Mary Poppins, die altijd heel mooi gekleed was en een hoedje droeg. Ook ik draag in de winter vaak een hoedje en dacht daarom aan de naam 'Chapeau'. Mijn zoon Koen ontwierp een prachtig kunstwerk van Mary Poppins, dat nu aan de wand prijkt. En jong en oud kent de magische figuur", vertelt Nadine. Ze richtte het koffiehuis in met veel houten accenten.


Bakker Jan gaat nu elke dag zijn brood elders kopen. "Gedaan is gedaan", lacht hij. 'Chapeau' op de Lispersteenweg 268 in Lier is van maandag tot en met vrijdag open van 7.30 uur tot 17.30 uur.