Audrey (7) krijgt kunsthandjes die op echte handen lijken

Audrey Van Bergen.
David Legreve Audrey Van Bergen.
Momenteel ontwikkelt Jos d'Haens, doctor in de Wetenschappen, kunsthandjes voor de zevenjarige Audrey Van Bergen uit Lier. "Het gaat om handjes die op echte handjes lijken en minder wegen dan een echte hand. Het gaat om een wereldprimeur want de vingertoppen zullen zelfs gevoel hebben", zegt uitvinder Jos d'Haens.

Gisterenavond lichtte Jos d'Haens tijdens een optreden van de wereldvermaarde François Glorieux in de Zimmertoren, georganiseerd door Rotaryclub Antwerpen- Zimmertoren, een tipje van de sluier van zijn uitvinding. "Ik ben er al maanden en maanden dag en nacht mee bezig en het eerste kunsthandje is nog niet af. Tijdens het hele proces breng ik nog voortdurend verbeteringen aan. Maar alles verloopt zeer goed zodat Audrey binnen twee maanden haar eerste kunsthandje gaat krijgen. Daarna volgt het tweede uiteraard", legt Jos d'Haens uit.


Audrey's onderbeentjes en handjes moesten vanwege een bacteriële infectie toen ze anderhalf jaar was, geamputeerd worden. Sindsdien behelpt Audrey zich met haar 'stompjes'. "Ondertussen heeft ze van het team in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen die mijn uitvinding op de voet volgen, een voorlopige handprothese gekregen waarmee ze kan oefenen. Die handprothese is in feite te groot en te zwaar voor haar maar het is maar om te wennen. Het kunsthandje dat ik ontwikkel heeft niets met een 3D-printer of robotachtige hand te maken. Die handen zijn voor kinderen veel te groot en te zwaar. Ik werk met microscopische kleine apparatuur waardoor Audrey handjes op maat krijgt. De handjes zullen op echte handjes lijken. De besturing, die zeer licht is, zit in de hand zelf en de vingertoppen zullen zelfs gevoel hebben. Het totaal gewicht is minder dan van een echte hand en dit is zeer belangrijk voor kinderen."


Binnen enkele maanden zou het eerste kunsthandje af moeten zijn. Mama Elfi Meysmans vindt het geweldig dat Audrey eindelijk weer handjes zal hebben. En Audrey kijkt er met veel ongeduld naar uit. "Wij zijn Jos d'Haens heel dankbaar", zegt Elfi Meysmans. (WAE)

Jos d'Haens met zijn uitvinding.
David Legreve Jos d'Haens met zijn uitvinding.