Al meteen pv voor cannabisclub

LIERENAARS DIE DRUG KWEKEN VOOR MEDISCHE DOELEINDEN OP RAND VAN WET

De professionele plantage bevat vooral planten voor kankerpatiënten.
Foto VRT De professionele plantage bevat vooral planten voor kankerpatiënten.
De eerste professionele cannabiskwekerij van het land heeft een valse start genomen. Lierenaars Guy Hofman en Pieter Geens willen naar eigen zeggen enkel patiënten helpen die nood hebben aan medicinale cannabis, en dan vooral de olie uit de planten. "Toch kregen we al een pv in de bus voor het woordje 'cannabis' op onze gevel", zucht Hofman.

Nog maar enkele weken is de cannabiskwekerij in Lier klaar voor gebruik, maar de eerste aanvragen zijn al afgehandeld. "Alles is in orde. De juiste lampen, potten, brandveiligheid, hygiëne, noem maar op", zegt Guy Hofman van de Medicinale Cannabis Club vzw (MCC), die instaat voor de kweek. "Ik ben als het ware de wietboer. Let op, het gaat hier uitsluitend om cannabis voor medicinale doeleinden waar de CBD-waarde voornamelijk hoger of gelijk is dan aan de THC-waarde. Dit wil zeggen dat de cannabis je minder in een roes brengt en een meer geneeskrachtige werking heeft."


MCC ging al snel in zee met MEDCAN vzw, een platform voor pijnpatiënten en artsen. Je kan je trouwens enkel inschrijven voor een wietplantje indien je een doktersvoorschrift hebt. "De patiënt komt tot bij ons, en wordt enkel doorverwezen naar MCC indien hun medisch dossier in orde is", weet MEDCAN-voorzitter Pieter Geens, zelf pijnpatiënt. "Dan pas kan de patiënt een plant kopen. Dat groeiproces neemt zo'n drie maanden in beslag."


"Voor de opstart van MCC werden we bijgestaan door Dominique van Gruisen als adviseur van MEDCAN vzw", gaat Geens verder. "Hij is een expert op vlak van medicinale cannabisteelt en deed heel wat ervaring op in kwekerijen in de Verenigde Staten, waar het gelegaliseerd is."

Gesprek met Maggie

Het trio beseft maar al te goed dat het in België op de rand van de wetgeving balanceert, maar wil in dialoog gaan met de overheid. "We spelen open kaart. De politie is op de hoogte maar toch kregen we al een eerste pv binnen. Ook minister Maggie De Block hebben we ingelicht, en we hopen nog voor augustus op een gesprek met haar", aldus van Gruisen. "We nodigen alle instanties uit om te laten zien waar we mee bezig zijn. Ook een professor van de universiteit van Gent zal betrokken worden. We vragen enkel een proefvergunning. Ondertussen zou er een onderzoekscommissie kunnen worden opgestart waarbij de overheid ons drie jaar kan opvolgen. We doen dit in elk geval allemaal op vrijwillige basis, en willen de discussie op gang trekken."


Momenteel staan er achttien planten in de kwekerij, waarvan een groot deel voor kankerpatiënten. Eén van die planten behoort toe aan de vader van de 6-jarige Sofie Voncken uit Maasmechelen die aan een zeldzame vorm van epilepsie lijdt. Al jaren kampt ze met gemiddeld vijftig epilepsie-aanvallen per dag, maar sinds het gebruik van cannabisolie werd dat aantal teruggedrongen naar drie aanvallen per week. "Maar indien alles wordt opgedoekt, zal ook haar plant worden vernietigd."