Aardappelen schillen voortaan kinderspel dankzij uitvinding Lierse scholier

Leerlingen Sint-Gummaruscollege tonen zich bijzonder creatief op uitvindersbeurs

Alex Gebruers met zijn automatische aardappelschiller.
Kristof De Cnodder Alex Gebruers met zijn automatische aardappelschiller.
Heeft u geen zin meer om elke dag uw kippen te voederen of zelf aardappelen te schillen? Dan kan u misschien eens te rade gaan bij de tweedejaarsleerlingen uit de richting STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) van het Lierse Sint-Gummaruscollege. Op een uitvindersbeurs presenteerden ze vandaag een oplossing voor dit soort problemen.

Bij het begin van hun middelbare schoolcarrière worden de leerlingen uit de afdeling STEM gevraagd om een eigen uitvinding te bedenken. De scholieren krijgen twee jaar de tijd om hun concept uit te werken. Vandaag werd een veertigtal uitvindingen gepresenteerd in het Sint-Gummaruscollege. Daarbij zaten heel wat leuke en originele ontwerpen. Wij pikten er drie opvallende zaken uit.

Automatische kippenvoermachine

Maarten Bal (13) uit Berlaar bedacht een machine die op vooraf ingestelde tijdstippen de kippen in zijn kippenhok van graan voorziet. Het idee komt rechtstreeks uit zijn eigen leefwereld. “Ik heb achteraan in onze tuin een paar kippen zitten en ik moest die elke ochtend voederen”, opent Maarten. “Maar als het regent of vriest, is dat niet het allerleukste klusje. Ik bedacht daarom een machine die de kippen voedert op gezette tijdstippen. Nu moet ik nog één keer per maand een zak graan kieperen in een groot reservoir en voor de rest gaat alles vanzelf. ’s Avonds komt er – ook automatisch – een gaas over de voederbak te liggen. Dit voorkomt dat er ratten van het graan komen eten als de kippen slapen. Deze uitvinding heeft me behoorlijk veel tijd gekost, vooral het programmeren van het achterliggende computerprogramma. Maar de beloning is er: sinds kort kan ik elke morgen tien minuten langer in mijn bed blijven liggen (lacht).”

Maarten Bal bij zijn apparaat om de kippen te voederen.
Kristof De Cnodder Maarten Bal bij zijn apparaat om de kippen te voederen.

Automatische aardappelschiller

Alex Gebruers (13) uit Lier heeft een broertje dood aan aardappelen schillen, maar daar heeft hij nu iets op gevonden. “Ik ontwierp een apparaat dat de klus automatisch klaart”, glundert Alex. “Je legt aardappelen in een tonnetje met rasp aan de binnenkant en vervolgens zwier je ze machinaal in het rond. In het begin ging er te veel van de aardappel verloren en dat was natuurlijk niet de bedoeling, maar na wat finetunen staat alles nu op punt. Na ongeveer één minuut komen de patatjes er fijn geschild uit. Vooral voor mensen die in grote hoeveelheden aardappelen moeten schillen kan dit een interessant systeem zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan jeugdbewegingen die in de zomer op kamp gaan.”

Levensreddende autostoel

In het verleden is het helaas al gebeurd dat een baby overleed nadat een van de ouders het kind in alle drukte was vergeten in een bloedhete auto. Lucas Sertyn (14) uit Lint heeft iets bedacht om zulke drama’s in de toekomst te vermijden. “Het principe is op zich simpel”, vertelt Lucas. “In de autostoel van de bestuurder zit een sensor die voelt wanneer de chauffeur uitstapt. Ook onder de kinderstoel zit zo’n sensor. Als het kindje niet is losgemaakt binnen de vijftien seconden nadat de bestuurder is uitgestapt, gaat er een alarm af. Zo kunnen verstrooide ouders nooit hun kind vergeten in de wagen. Ik ben best trots op deze uitvinding omdat ze levens kan redden. De leerkrachten geloven trouwens dat er misschien wel bedrijven zijn die interesse kunnen tonen om de uitvinding verder uit te werken en te commercialiseren. Dat zou pas helemaal mooi zijn.”

Lucas Sertyn bedacht een uitvinding die levens kan redden.
Kristof De Cnodder Lucas Sertyn bedacht een uitvinding die levens kan redden.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Patrick De Bruyn

    Er is zo'n groot te kort aan technische mensen, dat je tegenwoordig al in de prijzen valt als je dingen uitvind die al bestaan?? :)

  • Pascale Lenaerts

    Fantastisch Alex !!! Knap gedaan