41% minder toeristen in Lier

SLECHT WEER EN BESPARINGEN HALVEREN BIJNA AANTAL BEZOEKERS

Foto Aerts
Toerisme Lier heeft in 2013 veel minder bezoekers over de vloer gekregen dan in 2012. Het gaat om een daling van 41,13%. Volgens toerismeschepen Rik Verwaest (N-VA) zijn er duidelijke redenen waarom de stad vorig jaar minder scoorde. "Deze cijfers willen niet zeggen dat Lier minder aantrekkelijk is voor toeristen. Er is een algemene daling in Vlaanderen en de eerste cijfers van 2014 zien er opnieuw veel beter uit".

De dienst Toerisme Lier kreeg vorig jaar 22.868 toeristen op bezoek. Dat is 41,13 procent minder dan in 2012. "We hebben dan ook extreem slecht weer gehad van januari tot juni. Een stad als Lier met slechts drie musea en een kerk kan dit slechte weer niet opvangen met een groot overdekt aanbod zoals Antwerpen en Brussel. Toeristen bezoeken Lier voor wandelingen, terrasjes en de monumenten. Daarnaast was 2012 een topjaar met de organisatie van 'Lier 800'. Door besparingen verdween daarnaast ook de wandelzoektocht, wat toch een paar duizend bezoekers aan het toeristisch kantoor scheelt", verklaart Verwaest de slechte jaarcijfers.


Het aantal groepsbezoeken en gidsbeurten viel terug met respectievelijk 20,67 en 25,72 procent, tot 541 groepen en 699 gidsbeurten. Andere toeristische trekpleisters die minder bezoekers mochten ontvangen, waren de boottochten op de Binnennete, de Cycling Dinner, de Sint-Gummaruskerk, het Zimmertorenpaviljoen. Ook de musea Timmermans-Opsomerhuis,Wuyts-Van Campen en Baron Caroly kregen minder bezoekers over de vloer.

Vertrouwen

Toch blijft de dienst Toerisme positief en kijkt het met vertrouwen naar de toekomst. "Het is niet dat de mensen niet naar Lier komen. Het aantal bezoekers in januari van dit jaar is trouwens weer gestegen met 150 en zelfs in de moeilijkste maand februari was er ook een stijging van 50 personen", licht Lieve Lettany van Toerisme Lier toe.


Ook schepen Verwaest gelooft in beterschap. "Het was een moeilijk jaar, veroorzaakt door factoren waar we weinig greep op hadden. Maar we gaan deze signalen zeker oppikken en blijven investeren. Met de verhuis van de balie van Toerisme Lier naar het stadhuis zelf zullen we veel meer aanzien krijgen. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren. We hebben ook eindelijk een nieuw concept voor het Zimmertorenpaviljoen. Dit zal ingericht worden tegen januari 2015. Het Timmermans-Opsomerhuis verwelkomt een nieuwe tentoonstelling rond Wereldoorlog I, en ook het museum Wuyts-Van Campen start met een nieuwe expo".


Ondanks de negatieve cijfers waren er toch een aantal attracties die het wel beter deden dan in 2012. Dit is het geval voor zwembad De Waterperels, de producten van de citymerchandising en de City Golf. Ook de bezoeken aan het Begijnhof zijn het laatste jaar gestegen.