20 camera's in zwembad De Waterperels

BEWAKING MOET BEZOEKERS GERUSTSTELLEN NADAT LEERLINGEN WERDEN LASTIGGEVALLEN

Binnenkort zullen er camera's hangen in zwembad De Waterperels.
Foto Legreve Binnenkort zullen er camera's hangen in zwembad De Waterperels.
Zwembad De Waterperels zal in april twintig camera's installeren. Doel is dat de bezoekers zich meer op hun gemak zullen voelen. "We waren sowieso van plan om bewakingscamera's te installeren, maar na het incident van 3 december raakte alles in een stroomversnelling. Een groep van 17 asielzoekers uit Lint viel toen enkele leerlingen van het Sint-Gummaruscollege lastig", zegt zwembadmanager Evi De Herdt.

Na de gebeurtenissen van 3 december besloot het zwembad actie te ondernemen. Leerlingen van de eerste graad van het Sint-Gummaruscollege werden tijdens de zwemles gevolgd en nagefloten. Van één meisje werden de borsten betast. De jongeren vertelden hun leerkracht wat er gebeurd was. Die bracht, samen met de directie, hun ouders op de hoogte. Die dienden op hun beurt klacht in, nadat er op nog andere plaatsen in ons land meisjes en vrouwen waren lastig gevallen door asielzoekers. "Ondertussen werd er een onderzoeksrechter aangesteld. De meisjes zijn ondervraagd. Het onderzoek loopt nog, dus ik kan er weinig over zeggen. De asielzoekers werden niet aangehouden", zegt persmagistraat Peter Pereboom van het Parket Mechelen.


"Ook wij hadden vragen bij het incident. Onze bezoekers voelen zich niet meer op hun gemak en dat kan niet", zegt zwembadmanager Evi De Herdt. "We hebben daarom besloten om de camera's zo vlug mogelijk te plaatsen, vermoedelijk in april." De zwembaddirectie heeft ondertussen de asielzoekers van het Rode-Kruiscentrum in Lint de toegang tot het zwembad verboden. Volgens de verantwoordelijke van het asielcentrum konden de asielzoekers zich niet herinneren dat er iets abnormaals gebeurd was.

Geen identiteitscontrole

"We hebben inderdaad afgesproken met het asielcentrum dat de asielzoekers niet meer komen zwemmen, zolang er geen duidelijkheid is over de feiten. Als individuele allochtonen komen zwemmen, kunnen we dat echter niet controleren, omdat er geen identiteitscontrole is bij het binnenkomen. Ik weet zelfs niet of zoiets zou mogen. Hoe dan ook, wie zich niet houdt aan de regels wordt uit het zwembad gezet", aldus De Herdt.


De huidige camera's brengen alleen de warme lagune in beeld. "Dat zijn geen bewakingscamera's. Zij moeten de redders een totaalbeeld geven. Het gaat ook niet om een opnamesysteem. De twintig camera's die we in april zullen plaatsen in het zwembad, in de gangen aan de kleedkamers, in de hal en buiten zullen wél dienen om alles te bewaken. Die beelden worden bijgehouden. Wanneer er klachten komen, kunnen we de opnames bekijken. Dat kan bijvoorbeeld bij gevallen van grensoverschrijdend gedrag, maar ook bij vandalisme of diefstal", zegt de zwembadmanager.

Nieuwe feiten

Ook afgelopen weekend waren er nog klachten over gluurders. "Enkele 'vetzakken', zowel autochtonen als allochtonen, stonden urenlang naar kinderen te gluren. We hebben het meteen aan de redders gemeld. Het is onbegrijpelijk, maar het gebeurt wel", zegt een ongeruste vader.


Recreatiezwembad De Waterperels lokt zo'n 330.000 bezoekers per jaar.