182 inbraken in luxevilla’s in heel België: professionele dievenbende die ook bij Walter Grootaers toesloeg, riskeert tot negen jaar cel

De correctionele zittingszaal in het gerechtsgebouw van Mechelen.
David Legreve De correctionele zittingszaal in het gerechtsgebouw van Mechelen.
Elf leden van een professionele dievenbende moesten zich donderdagochtend verantwoorden voor maar liefst 182 inbraken in luxueuze villa’s over heel België. “Ze maakten voor miljoenen euro’s buit”, zei openbaar aanklager Peter Peereboom op zitting. De leider van de bende, Bruno T., is nog steeds op de vlucht en liet donderdag verstek gaan. Hij riskeert een celstraf van negen jaar. 

De dievenbende kwam in het vizier van de politie nadat in december 2016 werd ingebroken in de woning van Walter Grootaers in Lier. Er werd een auto gespot die ook werd gebruikt bij gelijkaardige inbraken. Na verder onderzoek, verschillende observaties door de politie en telefonie-onderzoek, werd de hele bende in kaart gebracht en werden elf verdachten naar voren geschoven.

De elf opereerden vanuit hun uitvalsbasis in Charleroi en trokken vervolgens heel België rond om te kunnen inbreken. In totaal zouden ze verantwoordelijk zijn voor maar liefst 182 feiten. “En dit is mogelijk nog maar het topje van de ijsberg”, zei procureur Peter Peereboom. 

Modus operandi

Om in te breken werd telkens dezelfde modus operandi gebruikt. Zo werd er volgens procureur Peereboom eerst een tuinhuis of garage doorzocht en werd vervolgens met dat materiaal ingebroken in de woningen. “Opmerkelijk. Ze drongen de woningen steeds binnen via een raam op de eerste verdieping. Dat werd dan stuk geslagen”, aldus Peereboom. “Op die manier hoopten ze het inbraakalarm te omzeilen." 

Volgens het parket ging het om professionele bende met een duidelijke structuur. Bruno T. werd donderdag als leider vervolgd. De Italiaan liet zich op zijn beurt dan weer bijstaan door twee chauffeurs en zeven inbrekers. 

Prepaidkaarten

Om zolang mogelijk onder de radar van de politie te blijven, gebruikte de bende prepaidkaarten. Hiervoor schakelde ze Saïd E.B.  in. De man werkte als medewerker van een telefoonwinkel in Charleroi en voorzag valse identiteiten. Hierdoor kon er niet meteen een link worden gelegd tussen de verdachten en de gebruikte telefoonnummers tijdens de inbraken”, klonk het nog. 

Internationaal geseind

De openbaar aanklager zag maar weinig redenen om mild te zijn in zijn vordering. “Sommige verdachten waren volgens hun groot strafblad al van kindsbeen bezig en pleegden al deze feiten op amper tien maanden tijd”, besloot procureur Peereboom. 

Tegen de chauffeurs, de inbrekers én E.B. werden donderdagochtend celstraffen van twaalf maanden met uitstel tot vijf jaar effectief gevorderd. Leider Bruno T. riskeert dan weer negen jaar cel. Hij liet verstek gaan. Toen de politie twee jaar geleden ingreep, kon T. via de daken ontsnappen. Hij staat nog steeds internationaal geseind. 

Betwisten 

Naast het parket en de advocaten van de slachtoffers kwamen ook nog enkele advocaten van de verdachten aan het woord. Velen van hen ontkennen hun betrokkenheid of minimaliseren hun rol. Volgende week zal de zaak worden voortgezet. 
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudi Swinnen

  Belgie IS en BLIJFT het waldolala voor criminelen . Mede dank zij de milde uitspraken van de rechters en de procedurefouten die advocaten steeds weer vinden ...Die advocaten staan te drummen om criminelen te verdedigen . En de fameuze * wet Lejeune* maakt het de gangsters nog een beetje aanlokkelijker om van ons Belgie hun speelterrein te maken .

 • patrick vanherberghen

  Ze "riskeren" tot 9 jaar... Eén; dit betekent dat het minder zal zijn in de praktijk. Twee; dit is weer maar eens soldentijd! Voor 180 inbraken zouden ze minstens 180 keer één jaar moeten krijgen, zodat er geen sprake meer kan zijn van recidive!

 • PHILIPPE LEEMANS

  9 jaar, na 3 jaar vrij en opnieuw starten, easy

 • Patrick Voet

  Dat zijn toch straffen on mee te lachen. In Belgie loont het om crimineel te zijn. 9 jaar cel voor 180 inbraken is amper 2 weken cel per inbraak. Hoe schrik je daar inbrekers mee af? Verhoog na elke 5 inbraken de straf. 1 to 5, 2 weken cel. 5 tot 10, een maand cel. 10 tot 20, 6 maand cel. en veer elke inbraak over de twintig, een jaar. Deftige straffen bestaan niet in Belgie.

 • Koen F.

  geef die gast is 1 jaar per feit 1X 180 = nooit meer vrij dat zou gerechtigheid zijn Wie met vuur speelt moet op de blaren zitten Maar hier kan je met vuur spelen en krijg je een luxe verzorging door de burger betaald, 2 x nota bene