"Zes dagen leven in stank: dit is onmenselijk"

KLACHTEN OVER OVERVOLLE CONTAINERS EN VUILNISBAKKEN NA VERLENGD WEEKEND

Afvalzakken liggen naast de ondergrondse afvalcontainer op de hoek van de Antwerpsesteenweg met de Zagerijstraat.
Repro David Legreve Afvalzakken liggen naast de ondergrondse afvalcontainer op de hoek van de Antwerpsesteenweg met de Zagerijstraat.
Lierenaars zijn niet te spreken hoe de stad er het voorbije verlengde weekend bijlag. "Ik heb zes dagen met stank van het sluikstort aan de ondergrondse container voor mijn deur gezeten en ik ben er ziek van", sakkert Deanna Jervis uit de Zagerijstraat. Bovendien zaten vuilnisbakjes aan bushaltes buiten het stadscentrum overvol, waardoor afval door de straten waaide.

"Ik heb zes dagen in de stank gezeten, wat onmenselijk is", bromt Deanna Jervis, wiens kleinkinderen bleven slapen tijdens het verlengde weekend. De ondergrondse container (OCT) pal voor haar huis staat op de hoek van de Antwerpsesteenweg en de Zagerijstraat. "Ik begrijp niet dat ze zo'n stinkend ding voor onze woning hebben geplaatst. Om de haverklap wordt er gesluikstort en vaak werkt de OCT niet. Woensdag stonden hier vijf vuilzakken naast de OCT. De stank was met de hitte niet te harden. Ik heb het sluikstort zelf in een grote afvalzak gestoken en een emmer water er over gesmeten. Toen was het iets beter, maar de stank was er nog. Ik belde de politie en die zou de intercommunale Ivarem bellen. Vrijdag kwamen mensen van Ivarem kijken en die zeiden doodleuk dat ze het sluikstort niet meenamen. Ze mochten dat niet van de verantwoordelijke van Ivarem. Pas maandagvoormiddag (gisteren, red.) zijn de diensten van de stad het sluikstort komen ophalen. Een schande dat wij zolang hebben moeten wachten", zegt Deanna Jervis nog.


Eveneens tijdens dit weekend stelden Lierenaars vast dat vuilnisbakjes aan de bushaltes op de Antwerpse- en Lispersteenweg en op de Veemarkt overvol zaten. "Het afval ligt gewoon onder de afvalbakjes op de grond. De wind verspreidt alles over de hele straat. Is dit het uitzicht dat bezoekers en toeristen tijdens een weekendje 'Schoon Lier' krijgen?" vraagt gemeenteraadslid Marcel Taelman (VB) zich af. "Binnen de stadvesten, worden de vuilbakjes tijdens het weekend wel geledigd."


Jos Boeckx, directeur van afvalcommunale Ivarem zegt dat de stad sluikstorten moet ophalen. "Ivarem maakt alleen de OCT's leeg. Wij hebben een overeenkomst met de stad voor de ophaling van sluikstorten", reageert directeur Jos Boeckx. Burgemeester Frank Boogaerts (N-VA) betreurt dat Deanna Jervis bijna zes dagen moest wachten vooraleer een stinkend sluikstort voor haar huis werd weggehaald. "Er is geen permanentie om vuilnisbakjes leeg te maken en ook niet om sluikstorten op te halen. De werknemers van de stadsdiensten hebben ook recht op vrije tijd. De vuilnisbakjes worden normaal elke dag leeggemaakt, ook tijdens het weekend, en toch zeker in het centrum. We hadden nu een uitzonderlijk lang weekend. Als er dan gesluikstort wordt, kan dat problemen veroorzaken. We hebben daar zware GAS-boetes voor", waarschuwt burgemeester Frank Boogaerts.

Ook naast deze OCT zijn zakken met afval gedumpt.
David Legreve Ook naast deze OCT zijn zakken met afval gedumpt.
Een overvolle openbare vuilnisbak aan een bushalte.
Repro David Legreve Een overvolle openbare vuilnisbak aan een bushalte.