"Voor het eerst in 25 jaar in bakstenen gebouw"

PAVILJOENEN LEEFSCHOOL DAGPAUWOOG MAKEN PAATS VOOR NIEUWBOUW

Kinderen krijgen nu les in tijdelijke containers.
David Legreve Kinderen krijgen nu les in tijdelijke containers.
Op leefschool Dagpauwoog aan de Dorpstraat in Koningshooikt is het alle hens aan dek. "Momenteel worden onze paviljoenen die tot op de draad versleten zijn, afgebroken en krijgen wij voor het eerst in 25 jaar een bakstenen schoolgebouw. Een deel van onze kinderen worden al opgevangen in containerklassen", zegt directrice Lieve Van Roy.

"Die paviljoenen hebben lang hun dienst bewezen en als je ziet dat ze nu gewoon met de kraan worden opgepakt en vernietigd, doet dat wel wat. Ze hebben trouwens al een lange geschiedenis achter de rug. De prefabgebouwen staan er van 1963, de Rijksschool was hier vroeger gevestigd. In 1992 is de Dagpauwoogschool hier gestart en de prefabgebouwen hebben hun dienst bewezen. Drie paviljoenen zijn al afgebroken de laatste stukken worden weggevoerd. Verschillende groepen kinderen zitten al in containerklassen en ik moet zeggen dat dit vrij goed mee valt. Eenmaal het puin weg is, starten de werken aan de nieuwbouw en we hopen dat eind 2018 ons nieuw schoolgebouw er staat", vertelt de directrice.

Een simulatiebeeld van hoe de nieuwbouw er zal uitzien.
David Legreve Een simulatiebeeld van hoe de nieuwbouw er zal uitzien.

Geen gangen

Voor de leefschool is de sfeer die het schoolgebouw uitstraalt heel belangrijk. "Het wordt geen klassiek maar een speciaal schoolgebouw. Zo zijn er geen gangen maar staan de negen klassen met mekaar in verbinding met een deur. Er komt ook een tuinpaviljoen waar we bewegingsactiviteiten en optredens kunnen organiseren. De kleuters krijgen een yogazaaltje en overal is er vloerverwarming. De klassen zijn zeer ruim met groepjes van zeventien kinderen. Een refter willen we bewust niet omdat die veel te druk is en heel wat kinderen daar last van hebben. Ons nieuw schoolgebouw komt midden in het groene."


Vanuit pedagogisch oogpunt zal leefschool Dagpauwoog zich blijven profileren als een groot huis. "We zullen ook in ons nieuw schoolgebouw de sfeer van de huiskamers blijven doortrekken. Elk kind moet zich goed voelen in de warme omgeving en hun ouders worden heel nauw betrokken. Ze lezen voor en werken mee projecten uit. Zo zorgen zij dat onze 155 kinderen en 12 leerkrachten elke dag bio-fruit kunnen eten", zegt directrice Lieve Van Roy.


Het nieuwe schoolgebouw kost meer dan 2,5 miljoen euro en wordt gesubsidiëerd door het Gemeenschapsonderwijs.

Op deze vlakte gaat de nieuwbouw komen.
David Legreve Op deze vlakte gaat de nieuwbouw komen.