'Piepkleine beestjes' halen 5.836 ton slib uit Nete

De stad Lier heeft 5.836 ton slib uit de Binnennete gehaald. Dit gebeurde met een biologisch product dat aërobe micro-organismen bevat en dat is uitgestrooid in de Nete.

In juni 2015 startte de stad een proefproject op de Binnennete om de hoeveelheid slib te reduceren. De zone tussen het Spuihuis en De Heyderstraat werd behandeld met een biologisch product. "Achttien maanden later daalde het niveau van het slib met 46,7 centimeter. In totaal verdween een 2.779 kubieke meter slib met een gewicht van ongeveer 5.836 ton. Daardoor zijn de kwaliteit en de helderheid van het water er behoorlijk op vooruit gegaan. Vervolgens werd in april 2016 ook het slib in de vijver van het stadspark aangepakt. Na achttien maanden is het slibniveau er gedaald met 28,3 centimeter, ongeveer 1.300 ton slib is verdwenen", berekent schepen Bert Wollants (N-VA).


In september van dit jaar is al een gelijkaardige behandeling opgestart op de Binnennete tussen de Sint-Jansbrug en de stadsvest, naast het stadspark. In deze zone ligt een sliblaag van ongeveer één meter. (WAE)