"Ons moeder is een monument"

SUZ VAN BOECKEL (79) KRIJGT CULTUURPRIJS VAN STAD VOOR HAAR GANSE LOOPBAAN

Suz, met de oorkonde en geflankeerd door haar drie kinderen: Bart Peeters, Kaatje en Stijn.
Marc Aerts Suz, met de oorkonde en geflankeerd door haar drie kinderen: Bart Peeters, Kaatje en Stijn.
Suz Van Boeckel (79), de mama van Bart Peeters, heeft van de stad Lier de Cultuurprijs gekregen voor haar ganse loopbaan. "Ons moeder begon meer dan 35 jaar geleden met het Inke Tinke Poppentheater en daarna volgde de razend populaire Poppentovertrein die nog elke zondagvoormiddag rijdt", zegt Bart fier. "Ja, ons moeder is een ongelooflijke straffe madame."

Cultuurschepen Ivo Andries en Paul Van Steenkiste, voorzitter van de Koepel voor Cultuurbeleid, overhandigden de Cultuurprijs 2016 dinsdagavond aan een ontroerde Suz Van Boeckel. "Zij krijgt de 'Lifetime Achievement Award' voor haar tomeloze inzet en haar vele initiatieven. Haar leven was als het ware doordrenkt van cultuur en liefde voor de stad Lier, aan de zijde van wijlen haar echtgenoot Marcel Peeters, studiomeester bij de toenmalige BRT", zegt Van Steenkiste. "Uit de motivatiebrief die door haar vriendin Nancy werd ingediend, onthoud ik vooral het volgende zinnetje : 'Ik bewonder haar omdat ze zo veel kan en zo veel doet en ze heeft steeds fantastische ideeën. Bij alles wat ze doet primeren de anderen, mensen blij maken is haar doel."


De ellenlange lijst van haar realisaties is onmogelijk op te noemen. "Tijdens de jaarlijkse Lier Kermis stelde ze haar deuren open voor alle bezoekers die het Begijnhof bezochten en iedereen werd getrakteerd op krieken met balletjes en een witteke. In het verlengde daarvan richtte ze 'De Moeders van het Begijnhof' op. Die moeders wilden het min of meer ingeslapen Begijnhof wakker schudden en organiseerden onder meer de Keerskesprocessie of Lichtprocessie. De kerstfeestjes die Suz organiseerde met zangeressen, woordkunstenaars en zelfs een levende kerststal waren legendarisch. En zij was ook de drijvende kracht achter Tonneelabo Arlecchino", vertelt Paul Van Steenkiste.

Suz Van Boeckel tijdens een tv-show. De poppen linksboven zijn door haar zoon Bart Peeters gemaakt.
repro Bertje Warson Suz Van Boeckel tijdens een tv-show. De poppen linksboven zijn door haar zoon Bart Peeters gemaakt.

Inke Tinke

Maar alles begon met het Inke Tinke Poppentheater dat Suz Van Boeckel opstartte, zegt haar trotste zoon en zanger Bart Peeters. "Mijn broer Stijn en mijn vrouw Anneke speelden destijds mee, we waren nog heel jong... In 1982 trad Inke Tinke in de Beursschouwburg op voor kinderen van het eerste en tweede leerjaar. In het fragment zing ik 'De Amedee-dans'. En plots werden we door de Nederlandse VPRO-televisie ontdekt en werd ons poppentheater verfilmd in 1984. Vlak daarna richtte ons moeder de Poppentovertrein in Den Bril in Lier op. En die rijdt nog elke zondagvoormiddag. Moeder is een duizendpoot. Jaarlijks maakt zij net voor Kerstmis van Lier een echte boekenstad waarvan de opbrengst steeds voor een goed doel is. Ze organiseerde met Arlecchino alle 11 juli-vieringen en speelde 150 keer een wagenspel in Vlaanderen. En ons moeder kwam verschillende keren op tv waarbij ze steeds reclame maakte voor haar geliefde stad Lier", vertelt Bart Peeters.

"Zwaar maar plezant"

"Het Inke Tinke Poppentheater is inderdaad het startpunt. Wij deden alles thuis zelf met het hele gezin, hoe klein de kinderen ook waren", zegt Suz. "Bart boetseerde de gezichtjes en de handen, net als de kleren. Beneden in de kelder drukten we. Daarna hebben we de Poppentovertrein opgestart en wij schreven, speelden en brachten elke zondag een nieuwe opvoering. Dat was vrij zwaar maar heel plezant. Ik ben blij en gelukkig dat we dat allemaal konden doen maar ik mis mijn man Marcel. Hij overleed twee jaar geleden. Ik hou van Felix Timmermans door hem, hij was bezeten van zijn werk en van het Lierse Begijnhof waar we lang aan de Grachtkant woonden. Marcel is de stimulator achter alles en we hebben grote evenementen ingericht in Lier. Onder andere in de Kluizekerk die nu al jaren leeg staat. Ik zal altijd van Lier blijven houden tot mijn laatste ademtocht", zegt Suz Van Boeckel ontroerd.