"Met Pasen kan ik mij uitleven"

TWEEDE BESTE CHOCOLATIER TER WERELD ROEL DOM OPENT WINKEL OP GROTE MARKT

Roel Dom in zijn winkel. Links zijn zelfgemaakte paashazen in chocolade.
David Legreve Roel Dom in zijn winkel. Links zijn zelfgemaakte paashazen in chocolade.
Roel Dom, de tweede beste chocolatier ter wereld, heeft zopas zijn delicatessenwinkel geopend op de Grote Markt in Lier. Roel Dom is de zesde generatie die het ambacht verder zet. "Mijn overovergrootvader stichtte in 1804 de Bakkerij Dom in Duffel." In de vitrine van Roel prijken twee grote paashazen. "Het is mijn ontwerp en puur ambachtelijk gemaakt in mijn atelier."

"Pasen is dé hoogdag van de chocolatier! Voor mij de mooiste periode van het jaar want ik kan mij uitleven met chocolade. En dat heb ik gedaan met een imposant kunstwerk van twee paashazen in chocolade. Ze zijn heel gaaf, met oog voor detail. Echt vakmanschap durf ik zeggen." Het is een schitterend kunstwerk en veel mensen vragen zich af of het echt of nep is. "Het mooie is de strakke vorm en daarom net denkt iedereen die voor de vitrine staat dat het geen echte paashazen zijn. Ik had een idee en heb eerst mallen gemaakt en daar mijn chocolade in gegoten. Vermits het kleine konijn voor een stuk in de buik van moeder konijn zit moest ik in tegenovergestelde richting werken wat niet evident is. Daarna heb ik alles zodanig gepolierd dat je de naden niet ziet. Alles is handwerk en met de fijnste chocolade gemaakt in mijn atelier in Pulle", vertelt Roel Dom die in zijn winkel heel bijzondere chocolade eieren met spikkeltjes en chocolade spatjes heeft staan. Wat er na Pasen met zijn chocoladen kunstwerk gaat gebeuren weet hij niet. "Misschien schenk ik het aan een school", lacht hij.

Een van de creaties van Roel Dom.
David Legreve Een van de creaties van Roel Dom.

Zesde generatie

Roel Dom is de zesde generatie die het ambacht verder zet. "Mijn over- overgrootvader stichtte in 1804 de Bakkerij Dom in Duffel. En ze hadden ook al zoete lekkernijen. Daarna hadden ze 35 jaar hun bakkerij-patisserie in Mortsel. Toen ik amper vijftien was en naar de vakschool PIVA ging maakte ik al truffels en chocolade. Mijn vader die helaas twee jaar geleden overleed was er zeer fier op en hielp mij enorm. Die trots draag ik verder uit. In Pulle heb ik een oude diamantslijperij omgetoverd tot een chocoladehuis met atelier en winkel. Ik zit in een beetje afgelegen omgeving maar van heinde en ver komen ze mijn chocolade kopen. En nu kunnen ze ook op de Grote Markt in Lier terecht. Niet alleen voor pralines of chocolade maar ook voor mijn macarons, speciale boterdessertkoekjes gemaakt met kraakverse boter. De magie van chocolade, pralines en koekjes ontstaat door uitstekende, eerlijke en verse producten", vertelt de meester van de chocolatiers. In het vernieuwde pand was tot voor kort Optiek Willemssens gevestigd.

Zilver

Roel Dom won de zilveren medaille op de World Chocolate Masters in 2012. "Het thema van de wedstrijd toen was 'the architecture of taste'. Het stuk dat ik maakte was ongeveer 1,5 m hoog. Onderaan het werkstuk staan zwarte ringen: die stellen de smaakpapillen voor. Daar komt een onbekende smaak binnen en die smaak ontwikkelt een weg naar boven (langs de witte banen) waar je bovenaan bij het hoofd een explosie van smaken hebt. De bloemen op het werkstuk vertegenwoordigen de natuur die zijn invloed heeft op alle smaken die je kan ontdekken in chocolade", vertelt Roel Dom poëtisch.


Chocolatier Roel Dom vind je op de Grote Markt 70 in Lier.