"Klanten zijn mijn familie geworden"

RIT VAN BOECKEL NEEMT NA 38 JAAR AFSCHEID VAN 'T GOED VOORBEELD

Rit Van Boeckel in het iconische artiestencafé 't Goed Voorbeeld.
David Legreve Rit Van Boeckel in het iconische artiestencafé 't Goed Voorbeeld.
Rit Van Boeckel, cafébazin van de legendarische kroeg 't Goed Voorbeeld in hartje Lier, neemt na 38 jaar afscheid. "Ik heb vele prachtige herinneringen, maar het mooiste was het warme contact met onze klanten. Ik geef de fakkel door aan mijn dochter Pim, schoonzoon Peter en hun vrienden, Greet, Eric, Wouter en Joren. Een ploeg, die vol ideeën zit", zegt Rit.

"Ik ben 67 en vind het een mooi moment om wat rustiger aan te doen. Ik heb mijn klanten zien trouwen, kinderen krijgen en grootouder worden. Ik zie al die mensen niet meer als klanten, ze zijn allemaal familie en vrienden geworden, die ik in mijn hart draag", vertelt Rit, echtgenote van acteur Luk D'Heu, die bekend is van onder meer Daems, Grappa, FC De Kampioenen en Familie.

Lola De Smet (11) bij een kunstwerk met handschoenen. Zij is de jongste deelneemster van het Zomersalon.
David Legreve Lola De Smet (11) bij een kunstwerk met handschoenen. Zij is de jongste deelneemster van het Zomersalon.

Arlecchino's

De gezellige bruine kroeg was ook de stek van Toneellabo Arlecchino, waar Bart Peeters zijn eerste toneelstappen zette. "De Arlecchino's vergaderden hier en de repetities vonden plaats in het zaaltje achter het café. Er waren hier regelmatig optredens van bekende acteurs, waaronder Lucas Vandervorst, die wel tien keer 'Honger' speelde. Warre Borgmans, schrijver Tom Lanoye en vele anderen. 't Goed Voorbeeld was ook vaak het decor voor televisieopnamen. Er werd hier gefilmd voor FC De Kampioenen, Mega Mindy, Tegen de Sterren Op, Mag ik u kussen van Bart Peeters en tal van try-outs. Heel toffe zaken gebeurden hier en dat zal zo blijven", gaat Rit verder, terwijl wij tegen de bruin verweerde muren grappige werkhandschoenen ontdekken die het thema uitmaken van een leuk en creatief Zomersalon.

Zomersalon

Het Zomersalon is al bijna zo oud als Rit in haar Goed Voorbeeld stond. Ieder jaar mogen de klanten tijdens de zomermaanden er komen exposeren. Door Van Boeckel, broer van Rit en bekend acteur, is met nichtje Lola in de weer met werkhandschoenen. "Ik heb een kop van een Inca met hanenkam gemaakt", lacht hij. "Werkhandschoenen is het thema van ons Zomersalon. Alle klanten mogen iets creëren en binnen brengen. Vorig jaar was het thema toiletpapier. Het is altijd een grote verrassing hoe ze op het thema inspelen. De oudste deelnemer is Suz (77) en de jongste Lola (11). Werkhandschoenen worden beschilderd, geknipt en geplakt en veranderen wonderwel in foto's, schilderijen, collages en assemblages", aldus Rit.


't Goed Voorbeeld, Koning Albertstraat 8 is maandag gesloten. Dinsdag open van 18 uur, andere dagen vanaf 15 uur, zaterdag vanaf 11 uur.