Worden 'berrevoesjkes' streekproduct?

Eric Jacobs van bakkerij Exotica wil zijn 'berrevoesjkes' laten erkennen als officieel streekproduct. De sobere koekjes verwijzen naar het arme verleden van de gemeente, toen inwoners zich geen schoenen konden veroorloven.

Liedekerke kreeg al snel de bijnaam 'Stad Berrevoesj', wat blootsvoets betekent. Toen zijn zaak vorig jaar een kwarteeuw bestond, wilde Eric iets maken dat in het teken van Liedekerke staat. "Maar streekproducten hebben we hier niet", vertelt hij. "In Roosdaal heb je bijvoorbeeld wel het kleinfruit. Het enige waar ik mee kon werken, was de blote voet - een verwijzing naar de spotnaam."

Sober boterkoekje

Toenmalig verkoopster Leen Asselman, die intussen in Nederland aan tekenfilms werkt, tekende het ontwerp uit. "Nadien lieten we houten mallen maken", vervolgt Eric. "Eigenlijk kan iedereen dus de koekjes maken. Gewoon het deeg erin en dan de oven in. Omdat ze naar het arme Liedekerke verwijzen, is het een sober boterkoekje. In de doosjes zit ook een papiertje met het verhaal van de schimpnaam."

Eric wil na de feestdagen werk maken van de erkenning tot streekproduct. Wie de koekjes wil proeven, kan op 12 en 19 november in de voormiddag terecht in de bibliotheek. Daar zal Eric de koekjes ter plaatse bakken in het kader van de 'Week van de Smaak'. (TVP)

Bakker Eric Jacobs toont de mal, het ontwerp en de berrevoesjkes zelf.
Mozkito Bakker Eric Jacobs toont de mal, het ontwerp en de berrevoesjkes zelf.