Werknemers Civiele Bescherming krijgen massale steun

De werknemers van de Civiele Bescherming voelden zich gesterkt door het initiatief van gisteravond.
Foto Mozkito De werknemers van de Civiele Bescherming voelden zich gesterkt door het initiatief van gisteravond.
Een tweehonderdtal mensen is gisteravond naar het Pastoriepark in het centrum van Liedekerke afgezakt om de werknemers van de Civiele Bescherming een hart onder de riem te steken en te tonen dat zij tegen een sluiting van de eenheid zijn. Er is vooral veel onbegrip, zowel bij burgers, politici als de werknemers.

De solidariteitsactie 'Bescherm de Civiele' is een initiatief van David Gheysels uit Liedekerke, zaakvoerder van Dream Entertainment, een evenementen- en artiestenbureau. "We willen vooral aandacht vragen voor deze problematiek", zegt hij. "De Civiele is broodnodig in onze regio. Daarnaast is het ook de bedoeling om hen onze solidariteit te betuigen. Het was geenszins de bedoeling hier een gekleurde actie van te maken omdat ze in het belang van iedereen speelt: onze veiligheid." Enkele politici zetten wel mee hun schouders onder de actie: burgemeester Luc Wynant (CD&V), senator en Vlaams parlementslid Katia Segers (sp.a) en Guy Spitaels, de commandant van de Liedekerkse eenheid.

Minister Jambon

Er werd ook hard uitgehaald naar minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), wiens kabinet verantwoordelijk is voor de Civiele Bescherming. Het onbegrip komt er voornamelijk gezien de centrale ligging van Liedekerke. Enerzijds dicht bij Brussel, anderzijds centraal in Vlaanderen en zelfs België. De petitie loopt intussen nog altijd verder en afgelopen week heeft de brandweerzone Vlaams-Brabant West, samen de burgemeesters van Halle-Vilvoorde, nog een brief geschreven aan minister Jambon.


Afgelopen week bewees de nabijheid van de eenheid nog haar nut bij de brandende vrachtwagen op de E40 in Affligem. De bergings- en takelwerken waren voor de avondspits afgehandeld. (TVP)