Ontwikkelaar plant Lidl en appartementen in Liedekerkse stationsomgeving

Een 3D-beeld hoe het Lidl-filiaal er mogelijk zou uitzien.
Lidl Een 3D-beeld hoe het Lidl-filiaal er mogelijk zou uitzien.
Een projectontwikkelaar plant de bouw van een Lidl-filiaal en appartementen langs de Affligemsestraat in het gehucht Muilen. De plannen zullen donderdagavond voorgesteld worden tijdens de gemeenteraad. Het bestuur spreekt zich nog niet uit terwijl oppositiepartij N-VA hekelt dat de gemeente karig is met informatie over het dossier.

Het project zou langs de Affligemsestraat tussen het Liedekerkse station en het kruispunt met de Muilenstraat komen. “Een projectontwikkelaar wenst er een totaalproject te bouwen en wij zouden daar graag een onderdeel van zijn”, bevestigt Lidl-woordvoerder Isabelle Colbrandt. “Volgens de huidige plannen komt er enerzijds een residentieel gedeelte met appartementen en anderzijds een gedeelte voor retail. Die laatste ruimte zouden wij dus graag innemen. Maar er is nog niets concreet: de bouwaanvraag moet nog ingediend worden. Als alles goed loopt zouden wij wel graag de deuren in de loop van 2021 openen.” Lidl is momenteel al aanwezig in buurgemeenten zoals Ternat en Affligem. “Maar we zijn ervan overtuigd dat er op die locatie in Liedekerke nog potentieel is om te groeien”, gaat Colbrandt verder. “Er zijn voldoende mensen in verhouding met het aantal retailers. Bovendien is het een interessante plek voor ons in de Brusselse rand.”

Een 3D-beeld hoe het project er zou kunnen uitzien.
Uitnodiging Unicas Een 3D-beeld hoe het project er zou kunnen uitzien.
Het project komt langs de Affligemsestraat tussen het kruispunt met de Muilenstraat en het station van Liedekerke.
Mozkito Het project komt langs de Affligemsestraat tussen het kruispunt met de Muilenstraat en het station van Liedekerke.

Meerwaarde

Bouwpromotor Unicas organiseert op 26 september vanaf 19 uur een infomarkt over het project in het Parochiehuis in de Opperstraat. Volgens de uitnodiging voor deze infomarkt zijn Retail Property Development en Ion (gekend van het omstreden bouwproject Treenity op een steenworp van het nieuwe project red.) partners van Unicas in dit project. De gemeente nodigt de projectontwikkelaar ook uit om het project tijdens de gemeenteraad van donderdagavond 19 september om 20 uur toe te lichten. “Omdat we belang hechten aan openheid en inspraak geven de projectontwikkelaar de kans het project toe te lichten tijdens de gemeenteraad”, luidt het in een persbericht van het gemeentebestuur. “Projecten als deze worden pas in overweging genomen wanneer de meerwaarde ervan voor Liedekerke is aangetoond en er een voldoende maatschappelijk draagvlak wordt vastgesteld. Enkel projecten die het algemeen belang dienen en zowel voor inwoners als gemeente een win-winsituatie opleveren maken kans om uitgevoerd te worden.”

Uitnodiging Unicas
Uitnodiging Unicas

Oppositie hekelt “gebrek aan transparantie”

“Sinds vrijdag vragen we gemeentediensten klaarheid te scheppen over de identiteit van de projectontwikkelaar”, laat N-VA in een bericht op Facebook weten. “Over de identiteit van diegene die de presentatie zal geven en over hoe lang dit project wordt voorbereid in samenwerking met de gemeente. Wij krijgen als antwoord dat de definitieve ontwikkelaar nog niet gekend is, dat de technische toelichting pas donderdag wordt gegeven en de informatie aan de hand van een presentatie zal worden gegeven. Oftewel heeft de gemeente geen enkele informatie over het project ofwel weigert ze bewust de informatie aan gemeenteraadsleden te bevestigen. U mag oordelen of deze houding van de gemeente getuigt van de openbaarheid van bestuur, transparantie en open communicatie waar de gemeente volgens hun persbericht garant voor wil staan.” 

Uitnodiging Unicas
Mozkito4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Filips Crombez

  Ik vind het een goed plan en van verkeersginder moet je geen bang hebben. 1 terug werkzekerheid en nog eens appartementen erbij wat een voordeel is zou direct kiesen voor dit project

 • Jeff Schelfhout

  Schelfhout Jeff Dit project (betonnen bunkers ) heeft geen meerwaarde voor Liedekerke,integendeel: men gaat terug de stationsbuurt overbelasten ,met lange file’s tot gevolg. Ook gaat dit project nabij het station voor het merendeel franstaligen aantrekken. Dit gaat ons dorp nog meer verfransen en op termijn voor veel ergernis zorgen. Ps: grote projectontwikkelaars geven niet om het landelijke karakter van ons dorp , die willen alleen zoveel mogelijk winst maken.

 • Kim Brynaert

  Het is ook al heel druk aan die weg door het verkeer naar het station en de snelweg en nu nog die Lidl /project erbij gooien. En inderdaad de natuur weer wegkappen voor beton. Ik zeg op eerste zicht NEE als inwoner van Liedekerke.

 • Bart Bergmans

  Zou weer een stukje groen zijn dat verdwijnt in Liedekerke. Als dit erdoor komt, hoop ik dat dit ergens anders wordt gecompenseerd met de aanplanting van een nieuw park/bos. Net zoals Treenity ook het groene karakter van de gemeente weghaalt