Gratis deelfietsen worden lukraak achtergelaten

Het deelfietsenproject in Liedekerke doet het goed, met vele inwoners die gebruikmaken van de gratis tweedehands fietsen. Maar er is ook een probleem: de rijwielen worden vaak lukraak achtergelaten.

In de voorbije maanden lanceerde het gemeentebestuur een oproep. Wie een oude fiets had, kon die schenken om een tweede leven te krijgen. In een mum van tijd kreeg de gemeente zo veertig rijwielen binnen.


Begin juli ging het project dan van start. De fietsen kregen opvallende kleuren om diefstal tegen te gaan, en werden vervolgens gestald op enkele vaste locaties, zoals het station. Wie een fiets nodig heeft, mag er eentje nemen, zonder registratie of betaling. Bedoeling is wel dat je na gebruik de fiets weer terugbrengt naar een van de punten.

Rekenen op goodwill

De gemeente rekent dus ook op de goodwill van de gebruikers, en daar schort het. De fietsen, die wel degelijk druk gebezigd worden, belanden overal. Inwoners klagen er ook al even over op sociale media. Schepen van Mobiliteit Dirk Lodewijk (sp.a) erkent het probleem en laat weten dat er een oplossing gezocht wordt. "Misschien moeten we meer parkeerpunten creëren", oppert hij. "Er zijn bijvoorbeeld al fietsen teruggevonden aan het station van Denderleeuw en dat is natuurlijk niet de bedoeling. We zullen campagne blijven voeren, de 'gedumpte' fietsen ophalen en wijzen op de verantwoordelijkheid van de gebruikers." (MEN)