Deejay Hans Jünger neemt zaterdag afscheid van het publiek: "Riep ooit verkeerde namen af tijdens trouwfeest”

Na carrière van veertig jaar achter de draaitafels geeft hij de fakkel door aan zoon

Hans Jünger grabbelt nog een laatste keer in zijn rijkgevulde platenbakken.
Mozkito Hans Jünger grabbelt nog een laatste keer in zijn rijkgevulde platenbakken.
Zaterdag draait hij voor de laatste keer plaatjes op de benefietavond ‘Hart voor Tara’, daarna sluit hij definitief zijn platenbank. Hans Jünger (57) neemt na veertig jaar afscheid van het publiek. Na meer dan 10.000 optredens geeft hij de fakkel door aan zijn zoon Axel.

Jünger is gekend in Liedekerke en omstreken. Hij begon zijn dj-carrière in Dilbeek, waar hij opgroeide. “Mijn vader stierf toen ik 13 jaar was”, vertelt Hans. “Mijn moeder stond er helemaal alleen voor, en om iets bij te verdienen ging ik eerst aan de slag in de horeca. Al snel mocht ik ook plaatjes draaien op fuiven in Dilkom. Toen is mijn carrière als deejay gestart. Ik verdiende een aardig centje, en kon mij uitleven in mijn grote passie: muziek.”

Draaien voor jong én oud

Hans leerde de kneepjes van het vak bij Radio Ring, een vrije radio die het Nederlandstalig karakter van Dilbeek wilde vrijwaren. Onder zijn schuilnaam Gilbert Looskens presenteerde hij het programma ‘Midday-music’. “Ik draaide er mijn wekelijkse top-30", aldus Hans. “Tussendoor mochten luisteraars inbellen en een praatje me mij slaan. Het was gewoon geweldig.” Hans werd intussen een veelgevraagd deejay voor trouwfeesten over heel Vlaanderen. Van West-Vlaanderen tot Joodse feesten in Antwerpen: overal was hij thuis. “Wat mijn geheim? Plaatjes draaien voor jong én oud. Dat lijkt makkelijk, maar veel deejays vergissen zich daarin. Het is moeilijk om die combinatie te maken. Ik kan perfect mijn publiek lezen, en weten met welke plaat ik ze op de dansvloer krijg.”

Eentje uit de oude doos: Hans achter zijn draaitafels.
RV Eentje uit de oude doos: Hans achter zijn draaitafels.

Elektricien van de koning

Veertig jaar plaatjes draaien: dat zorgt voor een heleboel anekdotes. Naast zijn carrière als deejay werkte Hans... als elektricien op het koninklijk paleis. “Voor een feest van prinses Paola was ik zelfs betrokken bij de muziekkeuze. Ze wisten dat ik deejay was, dus vroegen ze mijn mening. Daarnaast heb ik toenmalig koning Boudewijn ontmoet. Iedereen kende mij toen als ‘de elektricien van de koning’.”

Dertien maal Toto

Hans heeft ook een plaat die hij altijd draait tijdens een set: U2 met With or Without You. “Dat is een song voor jong en oud, iedereen kent het. Meestal begin ik mijn set met Music was my first love van John Miles. Eindigen deed ik op de klassieke manier: ‘Thank you for the music’ van Abba, en om iedereen écht buiten te krijgen, draaide ik Urbanus met ‘Ge moogt naar huis gaan’. Tijdens één van mijn eerste optredens moest ik maar liefst 13 keer Africa van Toto spelen. Het publiek was helemaal in de ban van het nummer, en dus moest ik het blijven draaien. Op een trouwfeest heb ik dan ook eens de verkeerde namen afgeroepen - die van het koppen van een week ervoor. Ik draai plaatjes met hart en ziel. Nooit heb ik reclame gemaakt, de beste publiciteit is nog altijd mond-aan-mond reclame.”

Hans (links) ontmoette heel wat bekende figuren doorheen zijn carrière, zoals hier koning Boudewijn (rechts). Hans stond ook gekend als 'de elektricien van de koning'.
RV Hans (links) ontmoette heel wat bekende figuren doorheen zijn carrière, zoals hier koning Boudewijn (rechts). Hans stond ook gekend als 'de elektricien van de koning'.

Fakkel aan Axel

Naast de trouwfeesten draaide Hans ook voor blinden en doven. “Een heel aparte ervaring”, weet Hans nog. “De doven konden genieten van het lichtspektakel, de blinden focusten zich op de muziek. Ze genoten oprecht van de namiddag.” Zaterdag zal Hans voor een laatste keer draaien op de benefietavond van Hart voor Tara. Voor Hans is het genoeg geweest: na vele jaren bergt hij de platenbakken op. Maar niet zonder de fakkel door te geven aan zijn zoon Axel. “Die heeft de dj-microbe ook te pakken. Op zijn kot in Gent neemt hij soms wat platenbakken mee. Hij maakte onlangs zijn debuut een JC Bokaal, waar hij soms plaatjes draait. Na veertig jaar kan ik met een zelfvoldaan gevoel terugkijken en zeggen dat het genoeg is geweest. Het zal zaterdag zéker emotioneel worden, dat staat vast.”

Hans (achtergrond) aan het draaien... op de parking van Ikea in Wilrijk.
RV Hans (achtergrond) aan het draaien... op de parking van Ikea in Wilrijk.
Achter de draaitafels voelt hij zich nog altijd thuis. Zaterdag neem Hans afscheid van zijn publiek.
Mozkito Achter de draaitafels voelt hij zich nog altijd thuis. Zaterdag neem Hans afscheid van zijn publiek.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.