"Nog enkele maanden op de tanden bijten"

WERKEN STATIONSOMGEVING GAAN LAATSTE FASE IN, MAAR GEMAKKELIJK WORDT HET NIET

Het nieuwe stationsgebouw krijgt vorm.
Mozkito Het nieuwe stationsgebouw krijgt vorm.
Na dik drie jaar gaan de werken aan het station eindelijk hun laatste fase in. Mooi op schema, maar dat wil niet zeggen dat alles vlekkeloos verloopt. Zo is het vooral voor zwakke weggebruikers momenteel geen veilige omgeving. En mobiliteitsschepen Dirk Lodewijk (sp.a) waarschuwt voor nog eens enkele moeilijke maanden.

Infrabel en de NMBS werkten de voorbije maanden verder aan de afwerking van de perrons, liften en trappen van het station. In de voorbije weken werden ook de twee laatste liftkokers langs de nieuwe perrons geïnstalleerd. Die geven minder mobiele reizigers in de toekomst een alternatief voor de trappen.


Intussen is de tweede fase van de aanleg van de perrons in volle uitvoering. Die moet tegen augustus achter de rug zijn. Ook het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) hervat de werken in de werfzone. Momenteel wordt de keermuur voor het stationsplein gebouwd, en ook het plein zelf afgewerkt. "Voorts wordt de oude tunnel omgevormd tot een fietserstunnel", klinkt het. "En ten slotte wordt er ook verder gewerkt aan de parking en natuurgebied De Valier, dat als overstromingsgebied gebruikt zal worden."


Eind 2017 moet alles achter de rug zijn. Liedekerke zal dan, na vier jaar van werken, een nieuwe stationsbuurt hebben. Het hoeft geen betoog dat ook mobiliteitsschepen Dirk Lodewijk (sp.a) daar naar uitkijkt. De voorbije vier jaar waren immers niet gemakkelijk voor de inwoners en handelaars. Zo kwam er ook heel wat kritiek op de onveilige verkeerssituatie aan het station. Vooral voor voetgangers en fietsers is het daar niet meteen prettig vertoeven. "En het zal nog even op de tanden bijten zijn", zegt Lodewijk. "De gemeente probeert alles zo goed mogelijk te leiden, maar het is en blijft natuurlijk een werfzone. Momenteel is het inderdaad vooral voor fietsers en voetgangers moeilijk. Zij komen samen op het voetpad, wat soms hectische situaties met zich meebrengt. Maar binnenkort wordt de nieuwe fietserstunnel geopend. Dan moet het al beter gaan."

Aan de achterkant van dat stationsgebouw is het voor zwakke weggebruikers momenteel niet echt veilig.
Mozkito Aan de achterkant van dat stationsgebouw is het voor zwakke weggebruikers momenteel niet echt veilig.

Honderden trucks

Maar er staat Liedekerke wel nog wat te wachten. De werken in De Valier zullen in de komende maanden immers de nodige vrachtwagens met zich meebrengen. "Honderden trucks in een drukke zone... Dat zal altijd moeilijkheden geven. Doordat de Stationsstaat nog altijd afgesloten is, moet het verkeer via de Affligemsestraat naar het centrum. Tijdens de spitsuren staan er ellenlange files. Ook voor de handelaars is het nog even afwachten. Maar eens de Stationsstraat opengaat, zullen ook zij herademen. En we krijgen in ruil een prachtige, moderne stationsomgeving. Het resultaat zal gezien mogen worden."

Mozkito