Werken aan zwart verkeerspunt in Lichtervelde starten nog dit jaar

Het verkeer op en rond de rotonde loopt vaak vast, maar er gebeuren ook vaak ongevallen in de omgeving. Nog dit jaar zal de rotonde vervangen worden door een kruispunt met lichten
Joke Couvreur Het verkeer op en rond de rotonde loopt vaak vast, maar er gebeuren ook vaak ongevallen in de omgeving. Nog dit jaar zal de rotonde vervangen worden door een kruispunt met lichten
De Vlaamse regering trekt anderhalf miljoen euro uit voor de herinrichting van de Brugsebaan in Lichtervelde. De werken aan de rotonde aan de kruising met de Koolskampstraat en de kruising met de Kortemarkstraat starten nog dit jaar. De locaties staan op de lijst met verkeersonveilige ‘zwarte punten’.

Het Agentschap Wegen en Verkeer liet in januari al weten dat de herinrichting van de Kruiskalsijde in Lichtervelde vermoedelijk na de zomer zou starten. Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) bevestigt dat nieuws na een parlementaire vraag van volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA). “Het kruispunt staat al langer te boek als een zwart punt”, weet Maertens. “Tussen 2014 en 2018 gebeurden op dit deel van de Brugsebaan tien ongevallen. Eind 2019 werd het dossier aanbesteed en ondertussen hebben ook Aquafin, AWV, Fluvius en de provincie hun aandeel in dit project goedgekeurd. De omgevingsvergunningen zijn al verleend. De werken starten zodra ze gegund zijn.” 

Er gebeurden de voorbije jaren verschillende ongevallen op het kruispunt van de Brugsebaan met de Kortemarkstraat.
JVK Er gebeurden de voorbije jaren verschillende ongevallen op het kruispunt van de Brugsebaan met de Kortemarkstraat.

Zeven fases

De rotonde zal vervangen worden door een kruispunt met lichten en aan de Kortemarkstraat komen steunlichten, terwijl ook de Industrielaan - aan motoren Caset - aangepakt wordt. De werken zullen 220 dagen duren. Daarbij wordt gewerkt in zeven verschillende fases en één vrije fase waarbij er geen hinder is voor het verkeer. In eerste instantie wordt er in de Industrielaan gewerkt, waarbij een weghelft opgebroken zal worden. Daarna komt de Brugsebaan (N32) aan de beurt, waarbij er beurtelings een rijrichting afgesloten wordt. In een derde, vierde en vijfde fase zal de Kortemarkstraat afgezet worden en komt er tijdelijk eenrichtingsverkeer op de N32. Omrijden zal hoofdzakelijk gebeuren langs de E403. In een zesde fase wordt de noordelijke kant van de rotonde aangepakt. Het verkeer zal met lichten langs de onderkant van de rotonde kunnen passeren. Tot slot wordt ook de zuidelijke kant van de rotonde aangepakt en komen er lichten aan de andere kant.

Ook aan de Industrielaan gebeurden al verschillende ongevallen
JVK Ook aan de Industrielaan gebeurden al verschillende ongevallen