Volksverhuizing naar de kust verloopt niet zoals gepland: dit weekend al 1.350 reizigers geëvacueerd

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Het treinverkeer in West-Vlaanderen richting kust kende dit weekend heel wat moeilijkheden. Zo’n 1.350 treinreizigers zijn geëvacueerd. Zaterdag strandden twee treinen in Loppem en Lichtervelde door schade aan de bovenleidingen in Lichtervelde. Zondag moesten opnieuw twee treinen halt houden in Oudenburg door een persoonsaanrijding. 

Een trein die zaterdag vanuit Zaventem over Kortrijk richting Oostende reed, kwam zaterdag rond 11 uur tot stilstand in Loppem. Daarop zaten zo’n 500 treinreizigers, die meer dan een uur vast zaten op de trein. Ook de airco was uitgevallen en de temperatuur begon op te lopen. Zij werden via een bedrijventerrein naast de snelweg begeleid naar bussen om hun reis richting Oostende verder te zetten via het station van Brugge. Het Rode Kruis, politie en brandweer hielpen de reizigers met uitstappen. Er werd ook water en koekjes uitgedeeld.

Schade aan bovenleiding

Een tweede trein die vanuit Kortrijk naar Brugge reed, kwam net voorbij het station in Lichtervelde tot stilstand. Daaruit werden zo’n 100 treinreizigers geëvacueerd en naar het station van Lichtervelde gebracht. “De twee treinpannes hebben dezelfde oorzaak, namelijk grote schade aan de bovenleiding bij een wissel in Lichtervelde. Dat werd vermoedelijk veroorzaakt door de passage van de trein die in Loppem strandde. De stroomafnemer is beschadigd geraakt. De precieze oorzaak wordt onderzocht”, zegt Thomas Baeken van spoorwegbeheerder Infrabel. Zondagmorgen, iets voor 5 uur, was de schade hersteld. Treinverkeer tussen Tielt en De Panne en Roeselare en Brugge was al die tijd onderbroken, opgevangen met vervangbussen.  

De reizigers wandelen richting de ingelegde bussen.
Bart Boterman De reizigers wandelen richting de ingelegde bussen.

Heibel op hete trein

Vooral op de trein die in Loppem tot stilstand kwam, was er heibel. Een reiziger kreeg het op zijn heupen door het lange wachten en besloot een raampje in te slaan met een noodhamer. Hij werd tegengehouden door het treinpersoneel, maar er zit nu wel een gat in het raam. “We hebben toch meer dan een uur moeten wachten, maar al bij al viel dat mee. Net toen het echt heet begon te worden, zijn we van de trein gemogen. Er waren wel al veel mensen aan het zweten en sommigen voelden zich ongemakkelijk worden. Maar we zijn wel goed geholpen door de brandweer en het Rode Kruis”, vertelt Shirley Vanderstraeten (47) uit Izegem. Ze heeft nog haar man Mike (48) en drie jonge kindjes bij zich.

Iemand maakte een gat in het raam van de trein met een noodhamertje.
Bart Boterman Iemand maakte een gat in het raam van de trein met een noodhamertje.
Onthaalmoeder Shirley Vanderstraeten met haar echtgenoot Mike Dufour en kindjes Yanina, Amber en Gabrielle
Bart Boterman Onthaalmoeder Shirley Vanderstraeten met haar echtgenoot Mike Dufour en kindjes Yanina, Amber en Gabrielle

“Ik ben onthaalmoeder en had Yanina (5), Amber (4) en Gabrielle (5) beloofd om eens samen naar zee te gaan. Vandaag was het zover, maar onze trip verliep toch anders dan gepland”, aldus Shirley zaterdag. “Maar het zijn heel brave kindjes. Ze hebben zich erg flink gedragen op de trein”, besluit ze. Een groepje vrouwen uit Zwevegem had een vrijgezellenweekend gepland in Oostende en strandde eveneens in Loppem. “We laten het niet aan ons hart komen. Zo lang we samen zijn en plezier maken, kan er weinig fout lopen dit weekend. Een gestrande trein zal daar niets aan veranderen”, vertelt Siri Kan (37) uit Zwevegem, die binnenkort gaat trouwen.

De groep meisjes die op weg was naar Oostende voor een vrijgezellenweekend laat de treinpanne niet aan hun hart komen.
Bart Boterman De groep meisjes die op weg was naar Oostende voor een vrijgezellenweekend laat de treinpanne niet aan hun hart komen.

750 reizigers stranden in Oudenburg

Zondagmorgen rond 11 uur gebeurde in Oudenburg een persoonsaanrijding met een trein van Brussels Airport naar Oostende. Op de trein zaten zo'n 500 treinreizigers. Ook een trein van Oostende richting Eupen, met zo’n 150 passagiers, zou de plaats passeren en kwam tot stilstand. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse. Het ging om een wanhoopsdaad. Volgens Bart Crols van de NMBS konden de reizigers van de trein richting Oostende overstappen op de trein richting Eupen, die terugkeerde naar Oostende. Het treinverkeer tussen Oostende en Brugge was urenlang onderbroken. 

750 reizigers strandden in Oudenburg door een persoonsaanrijding.
Bart Boterman 750 reizigers strandden in Oudenburg door een persoonsaanrijding.
De gestrande trein in Lichtervelde.
Alexander Haezebrouck De gestrande trein in Lichtervelde.
Geëvacueerde treinreizigers aan het station van Lichtervelde
Alexander Haezebrouck Geëvacueerde treinreizigers aan het station van Lichtervelde11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • JAN krommentak

  Het was voorspelt had men een beetje geluisterd door de vele koper diefstallen heeft de nmbs geen tijd voor regulier onderhoud eu wat de regering de politie dit heeft geen prioriteit !

 • Ludo Hermans

  NMBS kennende zal het komende week de benedenleiding zijn die omhoog komt. Werknemers (uiteraard) zullen verantwoording moeten afleggen. NMBS, dat is steeds een beetje nooit in orde!

 • Mohamed Kabbal

  Only in Belgium. Frankrijk met een hoge snelheidsnetwerk om U tegen te zeggen flirtte eind juli met temperaturen met meer dan 42°C, Spanje meestal net geen 50°C, Italië en Portugal idem maar hier moet het weer eens gaan lukken dat de bovenleidingen niet hittebestand zijn. Maar we zitten ondertussen wel met de hoogste schuld in Europa en ook de hoogste werkloosheidsgraad en de hoogste belastingen ter wereld met als tomaatje de meeste ministers die nog eens onbekwaam zijn.

 • Frank Boghe

  Is tot 80% belasting betalen niet genoeg misschien om een betrouwbare trein te hebben!?

 • Erwin Vandriessche

  Nu veel heibel om een stukke ruit, eigenlijk zouden ze er allemaal moeten aan geloven. Je laat geen mensen 1h in een hermetisch afgesloten ongekoelde trein die in de brandende zon staat.