Vijf jaar cel in beroep voor zeven messteken: “Ik heb haar nooit kwaad willen doen. Ik wou enkel dat ze stil was”

Giselle met haar dochters Jill en Virginie.
JHM Giselle met haar dochters Jill en Virginie.
Rudy T. (58) uit Lichtervelde heeft in het Gentse hof van beroep vijf jaar cel gekregen, een bevestiging van straf. De man had zijn vrouw op 26 november 2017 zeven keer neergestoken. “Ik wist die avond om 18.30 uur dat mijn leven erop zat”, zei Giselle De Clercq (53) in het hof van beroep. “Ineens begon hij mij te steken. Het bloed vloog tot tegen het plafond”, zei ze snikkend.

Het veertienjarig huwelijk van Giselle en Rudy uit Lichtervelde stond in november 2017 op barsten. Eerder op de dag waren agenten langs geweest omdat hij haar bedreigd had. Toen voelde Giselle al aan dat het fout kon aflopen. Ze vroeg de agenten om bij een volgende oproep onmiddellijk te komen. Nog diezelfde avond liep het uit de hand en Rudy sloot de woning af. Hij gaf Giselle twee vuistslagen in het gezicht en schopte haar. Omdat haar gezicht meteen dik en blauw zag, zei de man: “Nu zal iedereen je zo zien en zal ik je moeten doden.”

Toen Rudy even niet oplette, belde Giselle de hulpdiensten. Giselle had tijdens de strubbelingen ook al de garagepoort geopend, waardoor de agenten de woning konden binnendringen. Daarop nam Rudy T. een vleesmes van 23 centimeter en stak de vrouw zeven keer.

Drie liter bloed

De vrouw verloor veel bloed en kon maar net gered worden. “Ze verloor drie liter bloed, waardoor ze zelfs niet verdoofd kon worden bij de spoedoperatie”, zegt Jef Vermassen, die Giselle en haar dochters bijstond. Voor hem is het duidelijk dat hij haar dood wou en hij vroeg de herkwalificatie naar poging moord. “Hij had het mes klaargelegd.”

Giselle nam ook zelf het woord. “Ik wist om 18.30 uur dat mijn leven erop zat. Hij zag geen uitweg meer, ik moest dood. Plots stond hij daar met een mes en begon hij te steken. Het bloed vloog zelfs tot tegen het plafond en het stroomde uit mijn lichaam.”

Procureur-generaal De Smet vroeg een zwaardere straf voor de man: een gevangenisstraf van tien jaar met tien jaar terbeschikkingstelling. “De foto’s van de woonkamer deden me denken aan een scène uit Kill Bill. Het bloed zat overal, alsof er een schaap geslacht was”, zei hij. “Als de politie toen niet was gekomen, was mevrouw hier niet meer. Je bent een koud en meedogenloos persoon.”

“Ik wou enkel dat ze stil was.”

De verdediging vond de vordering van de procureur-generaal te zwaar. “Ze heeft hem moegetergd”, pleitte meester Julie Peelaers. “Hij is geen geweldenaar. Ze zei dingen tegen hem die recht door het hart gingen.” Zijn advocate betwistte ook de voorbedachtheid, “Het mes zat in een messenblok, het lag niet klaar.”

Waarop meester Luc Arnou inpikte, “Er zijn veel tegenstrijdigheden in de verklaringen van de vrouw. Hij wou haar niet dood. Hij is inderdaad beginnen dreigen en steken, maar niet doelgericht, anders zou hij in het hart of de keel gestoken hebben”, reageerde zijn advocaat, die vroeg om de man een gevangenisstraf van vijf jaar, deels met voorwaarden, zoals een contactverbod, te geven.

T. nam zelf nog zwaar geëmotioneerd het woord tijdens de behandeling. “Ik heb Giselle altijd graag gezien en heb haar nooit kwaad willen doen. Ik wou enkel dat ze stil was.”

Het hof oordeelde dat de voorbedachtheid niet bewezen was en dat het bij een poging doodslag blijft. 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Danielle Duym

    Hoe is het toch mogelijk dat je bij elkaar blijft tot je elkaar haat.