Schepencollege gaat niet in op vraag van SOMM om beroepsprocedure tegen windmolens Aspiravi te staken

De gemeenteraad van Lichtervelde
Sam Vanacker De gemeenteraad van Lichtervelde
Het gemeentebestuur van Lichtervelde is niet van plan de beroepsprocedure te staken die nog loopt tegen de windmolenplannen van Aspiravi in de Damplasstraat. Die vraag bracht oppositieraadslid Johan Vandenbussche (SOMM) maandagavond op de gemeenteraad.

Nog voor er sprake was van de windmolens van Engie in de Bellestraat was er eind 2016 ook al een aanvraag van windmolenbouwer Aspiravi voor twee windturbines in de Damplasstraat, op de grens van Lichtervelde en Wingene. Die plannen kregen toen ook al een negatief advies van het gemeentebestuur, maar de aanvraag werd uiteindelijk wel gunstig ontvangen door zowel de provincie als door toenmalig minister van Omgeving Joke Schauvlieghe (CD&V). De gemeente Lichtervelde ging toen tegen die beslissing in beroep.

Die beroepsprocedure loopt nog altijd. “We kunnen niet blijven dwarsliggen”, vindt Vandenbussche. “Telkens wordt benadrukt dat iedereen achter groene energie staat, maar telkens worden negatieve adviezen gegeven. Er wordt nooit nagedacht over wat wel kan, maar altijd over wat niet kan. Als bewijs dat het gemeentebestuur wel een positieve bijdrage wil leveren aan het klimaat stellen we voor de beroepsprocedure tegen de milieuvergunning stop te zetten.”

Milieuschepen Steven Bogaert (CD&V) hield de boot af. “We hebben destijds negatief advies gegeven en zijn samen met de gemeente Wingene en de buurtbewoners in beroep gegaan omdat er geen milieueffectenrapport bij de vergunningsaanvraag zat. We vinden nog altijd dat het effect van twee windturbines op mens en milieu op een objectieve manier in kaart moet gebracht worden en daarom gaan we niet in op deze vraag.”

Ruimte voor klimaat in meerjarenplan

Burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn (CD&V) vulde aan. “We zijn volop bezig met de ontwikkeling van een nieuw meerjarenplan. In dat plan zal sowieso ook aandacht zijn voor het klimaat en voor groene energie. In dat kader is er nu een enquête lopende bij 1.400 Lichterveldenaars en vinden er op 18 juni gesprekstafels plaats in OC De Schouw. Alle ideeën zijn welkom.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.