Nieuw klimaatplan Midwestgemeenten beroert gemeenteraad: SOMM breekt lans voor aanwerving duurzaamheidsambtenaar

De gemeenteraad van Lichtervelde.
Sam Vanacker De gemeenteraad van Lichtervelde.
De oppositiepartijen hebben bedenkingen bij het klimaatactieplan dat werd opgesteld voor Lichtervelde en nog 7 andere gemeenten. Volgens N-VA getuigt het document van een gebrek aan politieke durf, terwijl SOMM sterk pleitte voor de aanwerving van een duurzaamheidsambtenaar. 

Lichtervelde engageerde zich samen met Wingene, Moorslede, Tielt, Ruiselede, Meulebeke, Oostrozebeke en Ingelmunster binnen de groep Klimaatoverleg Midwest om tegen 2030 een gezamenlijke CO2-reductie van veertig procent ter realiseren. In elk van de betrokken gemeentes werd een online enquête gehouden en werden er klimaatoverlegmomenten georganiseerd. Uit die input distilleerde intercommunale WVI ondertussen een klimaatplan met tal van acties per gemeente. Concrete voorbeelden zijn onder andere het verduurzamen van de openbare verlichting, het beter isoleren van woningen en meer sensibilisering rond duurzaam woon-werkverkeer.

Voltijdse functie

Johan Vandenbussche (SOMM) stelde voor om een duurzaamheidsambtenaar aan te werven. “Er moeten 53 concrete acties gerealiseerd worden in de komende jaren. De WVI becijferde zelf dat er hiervoor minstens één voltijdse ambtenaar nodig is. Investeren in een nieuwe duurzaamheidsambtenaar voor de coördinatie en rapportering lijkt me geen overbodige luxe. Nieuwe acties vergen nieuwe inzet.”

Weinig acties

SOMM had verder veel lof voor de algemene ambitie van het plan, maar merkte op dat Lichtervelde niet bijster veel acties op stapel had staan in vergelijking met de andere gemeentes. Hij kreeg bijval van Sofie Steurbaut (N-VA). “De Lichterveldse inbreng lijkt beperkt. Vooral op het vlak van acties die centen kosten of waar wat politieke moed voor nodig is blijven we op onze honger zitten. We zijn op een punt gekomen dat wat meer politieke durf had gemogen. Zo hebben we in Lichtervelde veel nieuwe verkavelingen. Waarom realiseren we bijvoorbeeld geen klimaatneutrale wijk?” 

In 10 jaar tijd

Milieuschepen Steven Bogaert (CD&V) erkende dat de uitvoering van het klimaatplan extra werk met zich zal meebrengen, maar zei dat er projectmatig gewerkt zal worden. “We gaan project per project aanpakken over een periode van tien jaar. Daarom is een nieuwe aanwerving niet aan de orde. We gaan wel een beroep doen op stagiairs,  jobstudenten, extern personeel of zelfs intergemeentelijk personeel. Wat coördinatie betreft is het de WVI die coördineert, samen met een intergemeentelijke werkgroep van schepenen. De acties zullen bovendien ook door de milieuraad opgevolgd worden en de diensthoofden van de betrokken diensten zullen rapporteren aan het schepencollege.”