Na vader, nu ook moeder verongelukt

ZOON VAN REGINA (81) HERBELEEFT DRAMA VAN 13 JAAR GELEDEN

De Citroën Berlingo met Regina, André en Maria werd hard geraakt door de vrachtwagen.
JVK De Citroën Berlingo met Regina, André en Maria werd hard geraakt door de vrachtwagen.
Een zware botsing met een vrachtwagen langs de Ringlaan kostte gisterenmiddag het leven aan Regina Sinnaeve (81) uit Lichtervelde. Dertien jaar geleden verloor Regina haar man Robert ook al bij een ongeval met een truck. "Dezelfde slechte film speelt zich opnieuw af", zegt zoon Rudy aangedaan.

Zowel Regina, haar broer André (85) en zijn echtgenote Maria Vandenabeele (73) wonen in de Beverenstraat in Lichtervelde. André en Maria aan de kant van het centrum, Regina aan de andere kant van de Ringlaan in de Heihoek, vlakbij de Huwynsbossen. Rond 13 uur pikten André en Maria (schoon-)zus Regina op aan haar woning om naar ontmoetingscentrum De Schouw te gaan. Daar was een gezellige seniorennamiddag met optreden van Connie Neefs en koffietafel gepland. André zat achter het stuur van zijn Citroën Berlingo en reed de Beverenstraat uit om de Ringlaan in te rijden. In de Ringlaan stond door werken een file richting autosnelweg. Een vriendelijke chauffeur liet André tussen maar uit de andere richting kwam een vrachtwagen af. Wellicht merkte André dat gevaarte niet of te laat op. De vrachtwagen raakte de auto vol in de flank. Voor Regina, die naast haar broer zat, kon geen hulp meer baten. André en Maria konden door de brandweer uit de wagen bevrijd worden en werden zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht.

Regina Sinnaeve.
JVK Regina Sinnaeve.

Weer geen afscheid

De echtgenoot van Regina Sinnaeve kwam ruim dertien jaar geleden ook al om het leven bij een ongeval met een vrachtwagen. Op 22 maart 2001 werd Robert Declercq, 74 toen, met zijn fiets gegrepen langs de Staatsbaan in Kortemark. "Eigenlijk op dezelfde weg maar zo'n zes kilometer verder", aldus zoon Rudy. "Ongelooflijk dat zowel mijn vader als mijn moeder op dezelfde manier plots worden weggerukt. Van zodra de politie me verwittigde, wist ik wat zou volgen. De hele film van 13 jaar geleden speelt zich opnieuw af. Het is hard, want twee keer heeft niemand afscheid kunnen nemen."

Broederliefde

Regina Sinnaeve woonde nog altijd in de hoeve waar ze jarenlang samen met haar echtgenoot had gewoond en gewerkt. "Ze was in de Heihoek de vriendin van iedereen, van jong en oud", aldus Rudy. "Iedereen was er altijd welkom. De koffiekan en -tassen en chocolaatjes stonden altijd klaar. De postbode, melkboer, buren, wij als familie,... sprongen er geregeld binnen. Zaterdag was ik er nog een hele dag in de weer om de tuin wat te onderhouden. Daarvoor was ze dankbaar. Ze kon ook in stilte genieten als alle (klein-)kinderen samen waren." Rudy neemt zijn oom André niets kwalijk. "Uit broederliefde bood hij vaak aan om haar mee te nemen met de wagen bij een uitstapje. Wellicht startte hij zijn manoeuvre omdat een chauffeur hem vriendelijk liet passeren, maar hield hij er geen rekening mee dat uit de andere kant ook nog verkeer kon komen. Ik hoop dat hij en Maria er snel opnieuw bovenop komen." Regina laat naast zoon Rudy nog dochter Gerda uit Geluveld (Zonnebeke), vier kleinkinderen Witze, Wiebe, Tijs en Sanne en broers André en Frans achter.