Infrabel overweegt sluiting spoorovergangen Ridderstraat en Beverenstraat

De spoorwegovergang in de Ridderstraat wordt op termijn mogelijk afgesloten door Infrabel
Google Streetview De spoorwegovergang in de Ridderstraat wordt op termijn mogelijk afgesloten door Infrabel
Nadat Infrabel eerder al de spoorwegovergang in de Duifhoekstraat afsloot, overweegt de spoorbeheerder nu ook de sluiting van de overgangen in de Beverenstraat en in de Ridderstraat. Het Lichterveldse gemeentebestuur wil dat Infrabel goed communiceert met de buurt en minstens een van beide overgangen open houdt.

De zaak werd op de voorbije gemeenteraad aangekaart door oppositieraadslid Sofie Steurbaut (N-VA), die al gecontacteerd werd door verschillende ongeruste buurbewoners. “Gelet op de impact op het dagelijkse leven van de inwoners lijkt het ons dringend nodig de inwoners te informeren”, zegt Steurbaut. Mobiliteitsschepen Steven Bogaert bevestigt dat Infrabel plannen heeft om de overwegen te sluiten. “Op dit moment zijn er nog geen beslissingen genomen, maar we hebben er bij Infrabel op aangedrongen dat minstens een van de twee overwegen (de overwegen liggen op vijfhonderd meter van elkaar, nvdr) open blijft. De doorgang moet gevrijwaard blijven, niet alleen voor auto’s, maar ook voor fietsers en landbouwers.”

Hoe Infrabel een antwoord zal bieden op die vraag valt af te wachten. “Er loopt op dit moment een studie, waarna Infrabel met een voorstel zal komen. Op onze vraag gaat het dit najaar ook een infomoment organiseren voor de buurtbewoners. Niet alleen voor de mensen uit Lichtervelde, maar ook voor bewoners uit de grensgemeenten. We zijn in elk geval al blij dat Infrabel op die vraag is in gegaan. In december 2018 werd de overweg op de hoek van de Spoorwegstraat en de Duifhoekstraat al afgeschaft, maar toen liet de communicatie te wensen over. Daar hebben we uit geleerd.”

Nog volgens de schepen zal Infrabel op langere termijn ook nog de overwegen in de Sneppestraat en de Kwakkelstraat bekijken. In het kader van het verminderen van het aantal ongevallen aan overwegen is Infrabel al langer bezig met een systematische afbouw van het aantal spoorwegovergangen in ons land. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Emerson pauwelyn

    Op welke manier moet een fietser dan veilig van Lichtervelde naar Beveren/Roeselare fietsen ? Langs de Brugsesteenweg met de dodelijke ronde punten ? Maak geen overhaaste beslissingen... Hou zeker 1 van de 2 overwegen open...