Gedenkplaat uitvinder Karel van de Poele in ere hersteld

Op Erfgoeddag werd de gedenkplaat voor uitvinder Karel Van de Poele opnieuw ingehuldigd in Lichtervelde.
Jean-Marie Delrue Op Erfgoeddag werd de gedenkplaat voor uitvinder Karel Van de Poele opnieuw ingehuldigd in Lichtervelde.
Op Erfgoeddag afgelopen zondag werd in de Statiestraat de gedenkplaat voor Karel van de Poele opnieuw ingehuldigd. De plaat hing vroeger aan het geboortehuis van de uitvinder, dat ondertussen gesloopt werd zodat warenhuis Lidl kon uitbreiden. 

Op de plaats waar het geboortehuis stond, prijkt nu een herdenkingsmuur met daarop de plaat en twee nieuwe informatiepanelen. Het ene paneel gaat over het leven en werk van de uitvinder, die onder andere het elektrische spoor op zijn naam staan heeft. Het andere gaat over het grote Van de Poelefeest in 1946. De plechtige (her)inhuldiging van de gedenkplaat werd georganiseerd door de heemkundige kring in samenwerking met het gemeentebestuur en projectvereniging BIE/TERF. Voorzitter van de heemkundige kring Filip Van Devyvere mocht het plakkaat zondagochtend onthullen.

Naar aanleiding van de inhuldiging loopt nog tot 4 mei een tentoonstelling over Karel van de Poele op de site Vancoillie. De Lichterveldse heemkundigen stellen er alle documenten tentoon die ze in bezit hebben over de befaamde uitvinder. Daar zitten ook audio- en filmopnames bij. De tentoonstelling kan op afspraak bezocht worden. Nog in het kader van Erfgoeddag zijn tot 11 mei in de inkomhal van het gemeentehuis veertig accordeons te bewonderen. 

De gedenkplaat voor uitvinder Karel Van de Poele, met twee nieuwe infopanelen.
Jean-Marie Delrue De gedenkplaat voor uitvinder Karel Van de Poele, met twee nieuwe infopanelen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.