Eerste ‘rollatortreffen’ krijgt 52 rollators op een rij

Ergotherapeute Veerle Cools telt de rollators.
Sam Vanacker Ergotherapeute Veerle Cools telt de rollators.
Rollators waren heer en meester op de Lichterveldse zorgsite woensdagnamiddag, waar woon-en zorgcentrum ’t Hof en dienstencentrum De Ploeg de handen in elkaar sloegen voor een eerste ‘rollatortreffen’. Bij wijze van stunt werden alle aanwezige looprekjes buiten wiel tegen wiel gezet, goed voor een lange rij van 52 rollators.

Het opmerkelijke initiatief kadert binnen de Week van de Valpreventie. Bedoeling is in de eerste plaats om te zorgen voor een positiever imago rond het gebruik van rollators. Behalve samen in de rij te gaan staan konden bezoekers ook een heus rollatorparcours ontdekken en informatie inwinnen over het gebruik van rollators.

Ergotherapeute Veerle Cools telde met de microfoon in de hand luidop de rollatorrij. Ze is tevreden met de opkomst. “We hadden op vijftig rollatorgebruikers gehoopt en daar zijn we in geslaagd ook. Voor een eerste editie lijkt me dat helemaal niet slecht. Te veel senioren staan soms wat weigerachtig tegenover het gebruik van een rollator. Hiermee willen we bewijzen dat mensen best trots mogen zijn op hun rollator.”

“De eerste keer dat ik ermee op pad moest, schaamde ik me dood. Ik was amper 52 en voelde me heel erg bekeken op straat”

Sonja Saverwyns

Een van die trotse rollatorgebruikers is Sonja Saverwyns (62). Ze gebruikt al tien jaar een rollator. “Het gevolg van een meniscusoperatie die fout is afgelopen”, vertelt ze. “De eerste keer dat ik ermee op pad moest, schaamde ik me dood. Ik was amper 52 en voelde me heel erg bekeken op straat, maar gaandeweg leerde ik ermee om te gaan. Vandaag ben ik nog altijd een heel actieve oma. Zo gaan mijn man en ik nog af en toe wandelen, we reizen samen en gaan regelmatig naar optredens. De rollator gaat altijd mee. Daarom heb ik ook een fietsbelletje en een lichtje aan mijn rollator hangen. Het is een handig ding. Als je even moe bent, kan je er ook op zitten.”

Sonja Saverwyns (62) is trots op haar rollator
Sam Vanacker Sonja Saverwyns (62) is trots op haar rollator

“Dit rollatortreffen is een prachtig initiatief, al is het taboe in België het laatste decennium toch al fel afgezwakt. Ze zijn zo alomtegenwoordig in het straatbeeld dat er hier haast niemand meer opkijkt. In het buitenland daarentegen is wel nog werk aan de winkel. Mijn man en ik zijn vorig jaar samen naar Portugal geweest en daar was het alsof ze nog nooit een rollator hadden gezien.”

De organisatie had zelfs een rollatorparcours uitgestippeld waar bezoekers hun kunnen konden testen
Sam Vanacker De organisatie had zelfs een rollatorparcours uitgestippeld waar bezoekers hun kunnen konden testen
Het eerste Lichterveldse rollatortreffen klokte af op 52 aanwezige rollatorgebruikers.
Sam Vanacker Het eerste Lichterveldse rollatortreffen klokte af op 52 aanwezige rollatorgebruikers.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.