Exclusief voor abonnees

Cinema De Keizer voortaan alleen nog open tijdens schoolvakanties: “Ademruimte nodig om over nieuw concept na te denken”

Sofie Eeckeman in Cinema De keizer.
Joke Couvreur Sofie Eeckeman in Cinema De keizer.
Cinema De Keizer in Lichtervelde gooit het over een andere boeg. In de oudste dorpscinema van het land werden de voorbije zeven jaar dankzij een lokale groep investeerders nog elke week films gedraaid, maar van die formule wordt nu afgestapt. Voortaan zal het stukje cinematografisch erfgoed alleen nog tijdens de schoolvakanties open zijn. Al betekent dit niet het einde van De Keizer. Integendeel.

De deuren van de cinema uit 1924 in de Neerstraat blijven komend weekend dicht. Pas op 20 december gaan ze weer open. Nochtans deed de dorpsbioscoop het lang niet slecht. Na de dood van bezielster Agnes Debaillie nam een groepje lokale investeerders in 2012 het roer in handen en de cinema werd opgewaardeerd. Er werd een vzw opgericht, het gebouw werd beschermd erfgoed, het interieur en de gevel werden gerenoveerd en er werd een permanente museumruimte ingericht. De toekomst van De Keizer leek verzekerd.

Mensen vrezen blijkbaar meteen het ergste, maar ik wil benadrukken dat dit een positief verhaal is. Lichtervelde kan echt wel op beide oren slapen

Sofie Eeckeman

Je hebt 29% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.