Chirurg vrijgesproken voor snelheidsovertreding op E403: “Man was op weg naar patiënt in levensgevaar”

De chirurg was op weg naar het AZ Delta in Roeselare.
Google Streetview De chirurg was op weg naar het AZ Delta in Roeselare.
Een chirurg van het AZ Delta in Roeselare is dinsdagmorgen in de Brugse politierechtbank vrijgesproken voor een snelheidsovertreding op de E403. Hij reed 167 kilometer per uur, maar kon bewijzen dat hij op weg was naar een patiënt die in levensgevaar verkeerde.

De arts werd op 24 juli 2018 geflitst op de E403 in Lichtervelde. Hij reed 47 kilometer per uur te snel. De chirurg verklaarde meteen aan de politie dat hij die dag opgeroepen werd door het ziekenhuis voor een patiënt die in levensgevaar verkeerde. “Mijn cliënt had de bloedresultaten van die man binnengekregen”, pleitte de advocaat van de arts. “Die wezen uit dat er sprake was van bloedvergiftiging. Hij moest zo snel mogelijk op de campus raken.” De chirurg kon zijn verhaal bewijzen met attesten van het ziekenhuis. De patiënt overleed diezelfde dag nog. Politierechter Peter Vandamme had begrip voor de omstandigheden en sprak de chirurg vrij wegens overmacht. Het parket bekijkt nog of het beroep zal aantekenen.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Philippaerts

  Die drugsmannen worden wel vrijgesproken wegens procedurefouten dan lijkt deze beslissing mij zeer verantwoord. Dat het parket zich maar met serieuze zaken bezighoudt.

 • Nils De Vriendt

  Universitairen vinden altijd dat regeltjes voor het gewone plebs zijn...

 • Danny Willems

  telefonisch doorgeven aan wie? een andere dokter met de nodige kwalificaties kan maar iemand van het verplegend personeel mag bepaalde zaken niet uitvoeren! De vraag is natuurlijk of er in gans dat ziekenhuis dan geen enkele dokter/chirurg aanwezig was??? Als het inderdaad een dringende medische tussenkomst is vind ik dat deze rechter correct recht heeft gesproken!

 • Jean Emare

  Eventjes advocaat van de duivel zijn. Stel er sterft iemand.. je kiest die persoon en verzint dit verhaaltje. Plausibel niet. Uit de grond van mijn hart.. en geweten.. ik hoop dat het verhaal klopt. Anderzijds.. dit geeft niemand het recht om zo snel te rijden, zonder sirene/zwaailicht en nb andere bestuurders mogelijk in gevaar te brengen.

 • Johan Van Biesen

  Men kan begrip tonen, maar men kan ook aannemen dat vele chirurgen een 'godscomplex' hebben, dat de wereld zonder hen niet kan draaien, hij had een beetje meer vertrouwen kunnen geven aan de aanwezige artsen en verplegers en instructies geven per telefoon.