Boze buurtbewoners protesteren tegen plannen nieuwe hoogspanningslijn: “Het is niet omdat we langs de E403 wonen dat we tweederangsburgers zijn”

Varkenskweker Francky Snaet heeft op zijn bedrijf een aanhangwagen staan met het opschrift 'Hier geen hoogspanning'. De aanhangwagen staat naast de E403.
Sam Vanacker Varkenskweker Francky Snaet heeft op zijn bedrijf een aanhangwagen staan met het opschrift 'Hier geen hoogspanning'. De aanhangwagen staat naast de E403.
Minstens twintig bezorgde burgers die in de omgeving van de E403 wonen, zijn maandag naar de gemeenteraad getrokken om er steun te vragen tegen de plannen voor een nieuwe hoogspanningsleiding door Lichtervelde. Burgemeester Ria Pattyn (CD&V) hield het hoofd koel en verwees naar de infovergadering van 4 juni.

Net nadat de gemeenteraad afgesloten werd, rechtte nagenoeg het voltallige publiek de rug en kregen ze de aandacht van de raad. Francky Snaet uit de Daalderstraat nam het woord. “Eerst waren het windmolens, nu is het een hoogspanningsleiding. We wonen allemaal in de omgeving van de E403, maar daarom zijn we nog geen tweederangsburgers. We willen geen nieuwe hoogspanningsleiding. Niet bovengronds en niet ondergronds. Als het echt moet, dat ze de leidingen dan in de bedding van de snelweg steken. Dan heeft niemand er last van.”

Twintig boze burgers die in de onmiddellijke omgeving van de E403 wonen, kwamen hun ongenoegen uiten tijdens de gemeenteraad maandag.
Sam Vanacker Twintig boze burgers die in de onmiddellijke omgeving van de E403 wonen, kwamen hun ongenoegen uiten tijdens de gemeenteraad maandag.

Infovergadering afwachten

De plannen voor ‘Ventilus’, de nieuwe hoogspanningsverbinding die elektriciteit van windparken op zee naar het binnenland moet transporteren, zijn nog erg voorlopig. Volgens hoogspanningsbeheerder Elia zou de bouw ten vroegste in 2022 starten, maar de vrees zit er nu al diep in bij de Lichterveldse landbouwers. Burgemeester Ria Pattyn (CD&V) reageerde maandagavond dat het gemeentebestuur nu nog geen advies kon uitbrengen. “We begrijpen dat er bezorgdheden zijn, maar ik stel voor dat jullie die op tafel leggen tijdens de infovergadering op 4 juni in OC De Schouw. Wij zullen na het openbaar onderzoek advies uitbrengen, maar nu kunnen we ons nog niet uitspreken voor of tegen de plannen.”

Ik heb het adres van een veeteler die beweert dat zijn koeien problemen hebben met kalveren omdat zijn stal onder een hoogspanningsmast ligt. Wat als ik hetzelfde tegen kom met mijn varkens?

Varkenskweker Francky Snaet

Onzekerheid

“Het ergste is de onzekerheid”, vindt Snaet, die een varkensbedrijf heeft dat tegen de snelweg ligt. “We zijn hier omdat we willen dat de gemeente achter ons staat en partij kiest voor haar burgers. De meeste raadsleden zullen er weinig last van hebben omdat jullie er niet onder zullen wonen, maar wij zitten straks wel voor de rest van ons leven met de gebakken peren. De gevolgen vallen moeilijk in te schatten, maar ik heb al het adres gekregen van een veeteler in het noorden van Frankrijk die beweert dat zijn koeien problemen hebben met kalveren omdat de stal onder een hoogspanningsmast ligt. Ik ga sowieso eens met die man gaan praten. Wat als ik hetzelfde tegen kom met mijn varkens?” 

Betoging in de maak

Snaet en zijn collega’s hebben ondertussen een aanhangwagen met het opschrift ‘Hier Geen Hoogspanning!’ gezet in de Daalderstraat, maar daar laten ze het niet bij. “Op 14 mei is de eerste infomarkt van Elia gepland in Oostende. De planning is dan wel nog niet rond, maar die dag gaan we massaal de baan op om te betogen. Op 4 juni, als de infomarkt in Lichtervelde aan de beurt is, gaan we allemaal samen naar De Schouw. We leggen ons hier niet zomaar bij neer.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.