71 verwaarloosde runderen in beslag genomen

Runderen zijn in beslag genomen.
RV Runderen zijn in beslag genomen.
Bij een landbouwer in Lichtervelde heeft de Vlaamse Dienst Dierenwelzijn dinsdag 71 runderen in beslag genomen. De dieren waren ondervoed en hun stallen voldeden niet. “Boeren die elke waarschuwing in de wind slaan, kunnen hun dieren verliezen”, zegt Vlaams dierenminister Ben Weyts. “Ook dieren die gekweekt worden om te slachten, hebben recht op goede zorgen.”

Volgens de Vlaamse Dienst Dierenwelzijn kregen de dieren onvoldoende eten en drinken. “Het sterftecijfer lag bovendien abnormaal hoog”, legt Brigitte Borgmans van de dienst Dierenwelzijn uit. “Het onderhoud van de stallen was ondermaats en er lagen verschillende kadavers in verre staat van ontbinding achteraan het bedrijf. Jonge kalfjes groeiden door de ondervoeding of gebrek aan verzorging te traag.”

Inspecteurs van Dierenwelzijn hadden eerder al controles uitgevoerd bij de landbouwer. Er werden toen maatregelen opgelegd om het welzijn van de dieren te verbeteren. “De eigenaar heeft alle kansen gekregen om de ernstige tekortkomingen op vlak van dierenwelzijn te verbeteren, maar heeft dat niet gedaan”, gaat Borgmans verder. Hij kreeg zelfs hulp aangeboden van Boeren op een Kruispunt, die landbouwers met financiële of mentale problemen begeleidt maar door een gebrek aan medewerking was ook die hulp al gestopt. Uiteindelijk heeft de inspectiedienst Dierenwelzijn dinsdag 71 runderen in beslag genomen en opgehaald. De dieren zijn  openbaar verkocht aan enkele geïnteresseerde veehandelaars. De opbrengst gaat naar de getroffen landbouwer, maar die ligt een flink stuk lager dan de aankoopprijs.

In de buurt klinkt het dat de inbeslagname en openbare verkoop een te drastische maatregel is die de getroffen landbouwer er niet bovenop zal helpen. “Hij verzorgde zijn dieren wel goed, maar kende heel wat tegenslagen.” De landbouwer zelf wou niet reageren.