145 bewoners nemen intrek in Amphora

VERHUIS BEJAARDEN SINT-ANNA EN SINT-AMAND NAAR NIEUW RUSTHUIS VERLOOPT VLEKKELOOS

Het was gisteren een historische dag voor Wingene. De bewoners van het rusthuis Sint-Anna aan de Beernemstraat en deze van Sint-Amand aan de Hoogweg verhuisden op een namiddag naar het gloednieuwe gebouw van Amphora aan de Sint-Amandsstraat.

Het was dan ook een drukte van jewelste aan het nieuwe rusthuis met voortdurend bewoners die samen met familie toekwamen in het nieuwe gebouw. Iedreen kwam aan met een grote glimlach. De Wingense reuzen stonden aan de toegang opgesteld om het geheel meer kleur te geven. Sommigen legden het traject van Sint-Anna naar de nieuwbouw te voet af met familie of met de auto, anderen werden aangevoerd met een speciale liftbus. Heel nieuw was het al niet meer voor de bewoners, want in de zomer hadden ze al eens kunnen kennismaken met hun nieuwe woonomgeving. De bewoners werden aan de voordeur verwelkomd door algemeen directeur Hans De Clerck en Lieve Iserbyt van de sociale dienst. Ze kregen allen een welkomkaart met een foto van de medewerkers en de vrijwilligers. Aan het onthaal stond ook Bertrand Nemegheer, dit keer als orgelman, om de mensen te begroeten. Het Sint-Jozefsinstituut uit Tielt was met 35 leerlingen en vier begeleiders aanwezig om iedereen te begeleiden en logistieke taken te vervullen, zoals bedden opmaken. "We hebben wel enorm veel te danken aan de vrijwilligers, die met vele tientallen de laatste twee weken bergen werk hebben verzet in de nieuwbouw, zodat alles er perfect klaar bij lag voor de verhuis", aldus directeur De Clerck.

140 helpers

Voor de verhuisdag waren ook alle 140 personeelsleden opgetrommeld om de bewoners en hun familie bij te staan. In een kamer op het gelijkvloers troffen we een tevreden Martha David aan. "Ik ben heel tevreden met mijn kamer, met mooi zicht op de groene omgeving. En ook nog omdat mijn vroegere buurvrouw, Hilda Vannieuwkerke, weer naast mij op kamer zit", zegt Martha. Toen ze Hilda zag passeren, volgde er dan ook een innige omhelzing.

In de leefzalen werd al duchtig aan de tafels geschoven voor een verse kop koffie. Aan tafel zit ook de oudste bewoner van het rusthuis, Hilda Declercq. In maart laatstleden mocht ze 105 kaarsjes uitblazen en zoals het nu is, kunnen er daar nog heel wat bij komen. "Ik kom van Sint-Amand en ben heel content met mijn nieuwe kamer. We hebben nu zelfs een eigen toilet", glundert de 105-jarige, die het bezoek kreeg van haar kleinkind en metekind Carine Devooght. Halfweg de namiddag waren de meeste bewoners al op hun nieuwe kamer. "Alles verliep vlekkeloos dankzij een goede voorbereiding. Nu nog hopen dat alle bewoners snel wennen aan de nieuwe omgeving. Maar daar twijfel ik niet aan", besluit de directeur.

Directeur Hans De Clerck en Lieve Iserbyt van de sociale dienst verwelkomen elke bewoner.
DJP Directeur Hans De Clerck en Lieve Iserbyt van de sociale dienst verwelkomen elke bewoner.
Hilda Declercq is met haar 105 jaar de oudste bewoner.
DJP Hilda Declercq is met haar 105 jaar de oudste bewoner.
35 studenten van het Sint-Jozefsinstituut hielpen onder andere bij het opmaken van de bedden.
DJP 35 studenten van het Sint-Jozefsinstituut hielpen onder andere bij het opmaken van de bedden.