"Slachtoffers lokten messteken uit"

VERDEDIGING VAN HOOFDBEKLAAGDE KEVIN DERVEAUX KEERT ROLLEN OM

Beklaagden Kevin Goeman, Robin Van Bossuyt, Jacky Labaere en Kevin Derveaux.
Henk Deleu Beklaagden Kevin Goeman, Robin Van Bossuyt, Jacky Labaere en Kevin Derveaux.
Het publiek in het Brugse assisenhof begon gisteren stevig te schuifelen toen meester Hans Beerlandt het woord nam. Volgens de raadsman van RAW13-lid en hoofdbeklaagde Kevin Derveaux hadden de slachtoffers van de moordende raid - "die agressieve meute op dat terras" - de messteken zélf uitgelokt.

Zelden iemand zo radicaal omgekeerde logica zien toepassen, dan gisteren op de voorlaatste assisendag tegen de RAW13-bende. Terwijl verschillende getuigen hoofdbeklaagde Kevin Derveaux hadden horen roepen dat het "moorden om te moorden was", "dat het als een mes door boter ging" en hem met zegegebaren in de open pick-up hadden zien wegrijden, draaide zijn advocaat de rollen om.

Knokploeg

"Twee weken lang werd hier een eenzijdig beeld geschetst", zegt meester Hans Beerlandt. "De burgerlijke partijen deden alsof het een eenzijdige raid was, maar dat klopt niet. De waarheid is: de knokploeg zat klaar. Er was maar één man - slachtoffer Christophe Decoene - die het lef had om toe te geven dat hij bij de portiersbende was. Maar mét hem zaten ook de Fanclub van Club Brugge daar, verschillende Albanezen, buitenwippers, kooivechters, speciale types, buitenwippers, noem maar op. Al die mensen kwamen van opvallend ver om 'een pintje te drinken' en hadden toevallig flessen en terrastegels bij. Gelooft u dat?"

Met hakbijl op café

Hans Beerlandt haalde die redenering uit het incident met de blauwe truck die een uur voor de feiten 'verkeerdelijk' was aangevallen. "Toen die auto wegreed, waren de ruiten kapot en lag er op de achterbank een bijl. Dames en heren van de jury, gaan jullie met een hakbijl op café? Jan Modaal zou na zo'n aanval meteen de biezen genomen hebben, maar deze groep agressievelingen, deze meute stieren, bleef wachten."


Dat zijn cliënt Kevin Derveaux met messen naar het terras trok, was voor de advocaat niet onlogisch. "Derveaux wist dat het niet normaal meer was aan de Apropoo, waar 30 tot 40 mensen klaar zaten om hem te lynchen. Met de blote vuist vechten, zou onnozel geweest zijn. En dus greep hij een mes en een koevoet. Stom, maar hij deed het."


De drie slachtoffers, zei de pleiter letterlijk, hadden elk een enorme rol bij de raid. "Christophe Decoene, de ingehuurde portier. Zag Decoene de wapens dan niet die Derveaux vast had? Waarom ging hij erop af? Uit de beelden is duidelijk te zien dat hij meteen met een barkruk gooide, waarom deed hij dat? Dan DJ Karim M'Hedhebi. Die hield een tafel omhoog in de richting van Kevin Derveaux, die zelf bekogeld werd met flesjes en glazen. Derveaux dacht maar één ding: hij wilde zijn nonkel Jacky Labaere helpen en stak. En dan het dodelijke slachtoffer, Jeroen Balloey. Die ging zelf op de actie af en wilde ongetwijfeld enkele van zijn vrienden op het terras helpen."

Een kliekje

De betichting moord en moordpoging was voor de raadsman van Derveaux te ver gezocht. "In niet één verklaring geeft onze cliënt toe dat hij Balloey geraakt heeft. Die man ging met een oranje fluo werkbroek op café, je mag toch verwachten dat hij zich zo iemand zou herinneren als hij hem écht gestoken had? Maar als hij niemand gedood heeft, moet hij dat ook niet bekennen, hé?"


Waarna meester Beerlandt op dreef kwam: het waren 'de stieren op dat terras' die de de vier jongens van RAW13, die de raadsman vergoelijkend 'een kliekje' noemde "en zeker geen bende", in de val hadden gelokt. "Op geen enkel moment was er intentie tot doden", sprak de raadsman. "Het is niet omdat iemand messen bijheeft, dat die ze ook gebruikt. Als de Apropooclan de rode pick-up niet had aangevallen met flessen, stukken tegel en barkrukken, was hij gewoon doorgereden en zou er niets gebeurd zijn."


Conclusie: "Geen moord, zelfs geen doodslag. Maar hooguit opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, maar zonder oogmerk te doden, en uitgelokt als strafverminderende verschoningsgrond." Anders gezegd: een vrijgeleide om vandaag ongehinderd de assisenzaal uit te wandelen. Voor moord of moordpoging riskeert Derveaux - net zoals Jacky Labaere - levenslang. Voor opzettelijke slagen maximum 24 maanden, die al grotendeels opgesoupeerd werden door de lange voorhechtenis.


Door de eindeloos uitdeinende pleidooien werd het debat over de schuldvraag naar vandaag verschoven. Als dat snel gaat, kan ook de strafmaat nog bepaald worden.