"Net een mis, maar dan één die Jelle 'beire' had gevonden"

VRIENDEN ORGANISEREN FESTIVAL TER ERE VAN OVERLEDEN DRUMMER

De vrienden en familie van Jelle Tommeleyn willen hem herdenken met het festival Hardt in JC Tranzit . Uiterst links zien we Marc Tommeleyn, zijn vader. Melanie Soenen, de vriendin van Jelle, zit achter het drumstel.
Sam Vanacker De vrienden en familie van Jelle Tommeleyn willen hem herdenken met het festival Hardt in JC Tranzit . Uiterst links zien we Marc Tommeleyn, zijn vader. Melanie Soenen, de vriendin van Jelle, zit achter het drumstel.
De vrienden en familie van Jelle Tommeleyn, die vorig jaar om het leven kwam bij een verkeersongeval, organiseren dit najaar de eerste editie van 'Hardt', een muziek- en kunstevenement in Kortrijk dat het ultieme eerbetoon moet worden voor de jonge muzikant.  

Jelle Tommeleyn stierf in februari 2016 na een ongeval met vluchtmisdrijf langs de Brugsebaan in Lichtervelde.


De dader, een man uit Lichtervelde, werd inmiddels door de Brugse politierechter veroordeeld tot drie jaar effectief, maar ging in beroep. De zaak komt dit najaar opnieuw voor. De 24-jarige drummer was erg geliefd in Lichtervelde en omstreken. Hij speelde bij drie verschillende bands en was een bekende figuur in het Lichterveldse uitgaansleven.

Jelle Tommeleyn kwam om het leven in februari vorig jaar bij een verkeersongeluk in Lichtervelde.
Melanie Soenen Jelle Tommeleyn kwam om het leven in februari vorig jaar bij een verkeersongeluk in Lichtervelde.

Eerbetoon

Het idee voor het festival komt van Melanie Soenen en Marc Tommeleyn, respectievelijk de vriendin en de vader van Jelle. "Hardt moet een jaarlijks evenement worden dat mensen samenbrengt via muziek en kunst", zegt Melanie. "Zo blijft Jelle toch een beetje dichter bij ons. Alle vrienden en kennissen van Jelle zullen er zijn, maar ook onbekenden zijn welkom. Het is een soort mis voor Jelle, maar dan op onze manier. Een manier waarvan Jelle zou gezegd hebben dat het 'beire' is. Een ultiem eerbetoon aan de fantastische en inspirerende persoon die hij was." "De naam van het festival is een samenvoeging van 'hard', verwijzend naar de hardheid van het verlies, en 'hart', verwijzend naar de liefde voor Jelle", gaat Melanie verder. "Ook het logo springt in het oog: een bloedrood hart. De aderen vormen eigenlijk takjes, zodat je hetzelfde beeld krijgt als wanneer je omhoog kijkt in een bos", verduidelijkt Melanie. "Een beeld dat Jelle altijd rust gaf en mij nu ook, als ik even wil ontsnappen aan de realiteit."

Release

Behalve optredens staat er ook een fototentoonstelling op het programma, met foto's van Jelle in actie bij de drie bands waarvan hij deel uitmaakte. Ook merchandise van die bands (Miava, The Heavy Crown en Blackbird Phantom) zal er verkocht worden. Blackbird Phantom zal zelfs het album Birth of a Phantom releasen op Hardt. Die release werd destijds geannuleerd omwille van het plotse overlijden van Jelle. Op de affiche staan verder Every Stranger Looks Like You, Shht, Comet Street, Future Old People Are Wizards en Raveyards. Comet Street is de band die ontstond uit de resterende leden van Miava. Hardt vindt plaats op zaterdag 28 oktober in JC Tranzit in de Magdalenastraat in Kortrijk. De deuren gaan open om 19 uur. Tickets kosten 7 euro in voorverkoop en zijn vanaf eind juli verkrijgbaar bij Zimba Kortrijk, café Moustache in Roeselare, Drums & Co in Gits, café De Piraat in Lichtervelde en Topdisc in Torhout. Aan de deur betaal je 10 euro.