Zonder zorgen met hakken over kasseien: Faculty Club maakt toegangsweg in Groot Begijnhof ‘stiletto-proof’

Vanaf nu kunnen vrouwen zonder zorgen, én met stiletto’s, de Faculty Club bereiken.
Vertommen Vanaf nu kunnen vrouwen zonder zorgen, én met stiletto’s, de Faculty Club bereiken.
Wat doe je als vrouwen om de haverklap hun stiletto’s verliezen tussen de kasseien op weg naar een feest? De Leuvense Faculty Club vond er niets beter op dan de toegangsweg op te breken om vervolgens de kasseien - een kwartslag gedraaid - terug met de platte zijde naar boven in de grond te steken.

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar na bijna drie jaar lobbyen heeft eventlocatie Faculty Club in het Groot Begijnhof - sinds 2000 Unesco Werelderfgoed - toestemming gekregen van Monumentenzorg om de beschermde kasseien om te draaien. “Het was een gekend probleem bij onze vrouwelijke bezoekers die de kasseiweg echt als een uitdaging zagen. De meesten kwamen hier dan ook altijd toe met twee paar schoenen uit vrees om hun enkel om te slaan of te blijven steken tussen de kasseien. Een paar diende om van de parking tot aan de inkomdeur te geraken om vervolgens te wisselen naar stiletto’s. Anderen gebruikten dan weer een steunende schouder”, legt CEO Peter Herbiest uit. 

Drie jaar smeken

“We probeerden dat euvel op te lossen door een rode loper uit te rollen, maar dat was eigenlijk niet conform de regels van Monumentenzorg. Drie jaar geleden hebben we dan een aanvraag ingediend om de werken uit te voeren. Enkele maanden geleden kregen we groen licht. We moesten wel dezelfde kasseien hergebruiken. Alle kasseien werden eruit gehaald en met de platste zijde naar boven terug gelegd. Daarna hebben we er een speciale hars tussengevoegd zodat dat tweede paar schoenen voortaan mag thuisblijven. Deze ‘comfortstrook’ is natuurlijk niet alleen hakvriendelijk maar ook veel rolstoeltoegankelijker”, bevestigt Herbiest. 

Kostprijs: 40.000 euro

De 40 tot 50 meter lange kasseistrook omdraaien nam goed twee weken in beslag. Kostprijs: 40.000 euro. Daarna werd er nog voor 60.000 euro geïnvesteerd in de vernieuwing van het terras. Dat het allemaal zo lang heeft moeten duren, was geen struikelblok voor Herbiest. “Voor elk likje verf dat wij aanbrengen moeten wij langs een commissie passeren. Het zijn strenge normen om erfgoed in stand te houden, dus ik begrijp dat wel. Zo hebben wij overal nog enkel glas. Erg mooi loodglas, maar niet echt energiezuinig.”

Groot Begijnhof in 2020

De kasseien van het Groot Begijnhof zijn volgend jaar hetzelfde lot beschoren. Ook daar zal een comfortstrook worden aangelegd waarbij sommige kasseien zullen worden omgedraaid en andere vervangen. “Het was een langlopend dossier, maar dat is ondertussen helemaal goedgekeurd door Onroerend Erfgoed”, zegt ererector Marc Vervenne die toezicht houdt op de werken. “De strook van de kerk ter hoogte van de infirmerie, de straat links aan het convent en de straat rechts naar de Zwartzusterstraat zal worden aangepakt. De bruinachtige kasseien, de zogeheten Napoleon-kasseien, worden uitgesorteerd en met de platte zijde in het midden van de weg gelegd. De grijze kasseien die je overal vindt, die gaan eruit. En de ruwere kasseien, daarvan laten we de ruwste en de kleinste eruit. Zo hopen we in het midden een vlakke strook van 140 centimeter over te houden. Voor de werken moet je toch rekenen op een paar maanden. Wanneer we beginnen, hangt af van de subsidies”, besluit Vervenne. 

Deze kasseistrook in het Groot Begijnhof wordt volgend jaar aangepakt. Ook daar worden kasseien omgedraaid met de platste zijde naar boven.
Vertommen Deze kasseistrook in het Groot Begijnhof wordt volgend jaar aangepakt. Ook daar worden kasseien omgedraaid met de platste zijde naar boven.
Tussen de kasseien werd een speciaal soort hars gevoegd. Ondoordringbaar met een naaldhak.
Vertommen Tussen de kasseien werd een speciaal soort hars gevoegd. Ondoordringbaar met een naaldhak.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Kristof Claessens

    Luc, de Faculty Club is dan ook geen locatie waar veel studentenfeesten gegeven worden. Het gros omvat seminaries en - vooral - huwelijken.

  • Luc Desmet

    De meeste studentes dragen echt geen stilletos. Zelfs niet op een feest. Wat een zever.