Woonwijk aan provinciehuis op komst

TEGEN EIND 2018 MOET KLEIN RIJSEL EEN FEIT ZIJN

Schepen van Vastgoed Mohamed Ridouani (tweede van links) legt de eerste steen van het project.
Vertommen Schepen van Vastgoed Mohamed Ridouani (tweede van links) legt de eerste steen van het project.
Tegen eind 2018 moet de nieuwe woonwijk Klein Rijsel een feit zijn op het braakliggend terrein tussen het Provinciehuis en de Tiensesteenweg. Er komen 22 starterswoningen en 45 sociale woningen. Daarmee hoopt de stad Leuven opnieuw het aantal sociale woningen, opgelegd vanuit de hogere overheid, te halen.

De stad Leuven heeft de voorbije jaren een transformatie ondergaan met heel wat bouwprojecten. Vooral aan de Vaartkom werden er veel woningen en appartementen gerealiseerd, maar niet enkel in die wijk is er sprake van spreekwoordelijke bouwwoede. Ook tussen het Provinciehuis en de Tiensesteenweg is men momenteel druk bezig met de realisatie van een nieuwe woonwijk. Die zal Klein Rijsel gaan heten en voor een keer is het eens geen zo goed als onbetaalbaar project.


"Op het braakliggend terrein aan het Provinciehuis verrijst stilaan een mooi project. Het gaat concreet om 22 starterswoningen en liefst 45 sociale woningen", zegt Fons Laeremans (CD&V), voorzitter van Dijledal. Laeremans legde gisteren de symbolische eerste steen van het project, samen met schepen van Vastgoed Mohamed Ridouani (sp.a). "De stad Leuven en Dijledal investeren samen in de starterswoningen en de sociale huisvesting. Het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL) en sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal sloegen de handen in elkaar om op het terrein - dat jarenlang braak lag - een woonproject te ontwikkelen waar betaalbaar wonen centraal staat."


Schepen Ridouani wil met de starterswoningen tegemoet komen aan de problematiek waar veel jonge Leuvenaars geconfronteerd mee worden anno 2017. Te rijk voor een sociale woning maar te arm om op de gewone markt een woning te kunnen kopen...

Spaarpotje

"AGSL legt een spaarpotje aan van 125 euro per maand tijdens de eerste zes huurjaren. Als de huurders binnen drie jaar beslissen om een woning in Leuven te kopen, krijgen ze dat spaarpotje terug om de aankoop van de woning te financieren. De starterswoningen zijn samen met de stadswoningen, die 30 procent onder de marktprijs verkocht worden, één van de initiatieven van de stad om de vastgoeddruk op Leuven te verlagen."

Niet meer opdelen

"Ook op de privémarkt willen we zoveel mogelijk woningen beschikbaar maken voor gezinnen. Een huis mag niet meer opgedeeld worden in studentenkamers en we hebben samen met de KU Leuven grote studentenresidenties bij gebouwd. Daardoor komen oude kotgebouwen terug op de markt als huizen voor gezinnen." Er komen zoals al vermeld ook 45 sociale huurwoningen van Dijledal in Klein Rijsel en dat is nodig want Leuven haalt momenteel het opgelegde minimum niet.

Belangrijk project

"De nood aan sociale huurwoningen is heel groot in Leuven. Vandaar dat dit project heel belangrijk is voor Dijledal. De voorbije jaren hebben we ook heel wat sociale woningen gerenoveerd en daardoor zakten we onder het voorziene minimumaantal. Met Klein Rijsel en nog enkele andere projecten stijgen we in de toekomst terug boven het minimum voor Leuven. We zien ook stilaan in gemeenten rond Leuven ook initiatieven ontstaan. Dat was dringend nodig want daar gebeurde niet bijzonder veel inzake sociale woningbouw. Dat verhoogde de druk op Leuven nog meer", zegt Fons Laeremans van Dijledal.