Weinig hinder door staking ACV bij De Lijn

De christelijke vakbond ACV organiseerde gisteren een actie bij De Lijn Vlaams-Brabant. De hinder voor de reizigers in de regio Leuven bleef beperkt. "Eén op de tien bussen reed niet uit. De hinder trof vooral de zuidelijke rand van Brussel", zegt woordvoerder Joachim Nijs.

Vakbond ACV kondigde een actie aan bij De Lijn Vlaams-Brabant maar de hinder voor de passagiers is in onze regio heel beperkt gebleven. Aan de gebouwen van De Lijn op de Diestsesteenweg stond wel een stakerspiket maar al snel bleek dat Leuven en omstreken grotendeels zou ontsnappen aan de gevolgen van de actie van ACV. "Door de vakbondsactie reed minder dan 1 op de 10 bussen niet uit", zegt woordvoerder Joachim Nijs. In de zuidelijke rand van Brussel was de hinder het grootst. Elders bleef de impact van de actie beperkt. In het Hageland reden bijvoorbeeld vrijwel alle bussen. De Lijnwinkel in Leuven was ook gewoon open."

Ondanks de actie van ACV kon De Lijn Vlaams-Brabant gisteren ook goed nieuws melden. De nieuwe perrons 14 en 15 van het station Leuven werden in gebruik genomen. "Een vijftiental lijnen krijgt een nieuwe vertrekhalte aan Leuven Station", zegt woordvoerder Joachim Nijs. "De perrons liggen aan de heraangelegde Diestsepoort. Onder meer de bussen naar Waver, Turnhout, Geel, Hamont en Geldenaken hebben voortaan hun vertrekhalte aan de nieuwe perrons. Die zorgen voor een betere verdeling van de reizigers wat de veiligheid en het reizigerscomfort in het busstation ten goede komt.

Zoveelste investering

Het is de zoveelste investering in veiligheid in en rond het busstation. Eerder zijn al onder meer de perrons verbreed, minder gladde boordstenen gelegd en wegmarkeringen voor voetgangers aangebracht. Bovendien vragen we onze chauffeurs om in en rond het busstation permanent extra voorzichtig te zijn."

Op dit moment stoppen er op de dertien perrons in Leuven samen zo'n 2.000 bussen per dag. In combinatie met het sterk toegenomen aantal reizigers in de regio maakt dat van het Leuvense busstation één van de drukste van Vlaanderen. "Het busstation was toe aan uitbreiding. Met de perrons 14 en 15 hebben we nu extra capaciteit", besluit Van Looy. (BMK)

De stakerspiket aan de gebouwen van De Lijn op de Diestsesteenweg.
Vertommen De stakerspiket aan de gebouwen van De Lijn op de Diestsesteenweg.