Wat nu met onze Albert Heijn?

JAAR NA AANKONDIGING SLUITING NOG STEEDS GEEN DUIDELIJKHEID

De Albert Heijn op het Engels Plein in Leuven.
Foto Vertommen De Albert Heijn op het Engels Plein in Leuven.
Is er nog hoop voor warenhuis Albert Heijn op het Engels Plein? Die vraag weerklinkt steeds luider nu moederbedrijf Ahold nog altijd geen overnemer heeft gevonden voor de winkels in Leuven en Boortmeerbeek. Voor de werknemers is het dus onzekerheid troef, maar de moeilijke zoektocht naar een overnemer geeft de buurtbewoners wel weer hoop.

Warenhuis Albert Heijn is nog steeds open en dat roept vragen op. Zowel de winkel in Leuven als in Boortmeerbeek zou ten laatste eind vorig jaar de deuren sluiten door de fusie tussen moederbedrijf Ahold en Delhaize, maar dat is dus nog niet het geval. De reden? Ahold vond tot op heden geen overnemer voor de winkels en bijgevolg blijven de warenhuizen - voorlopig - gewoon open. Het blijft maar de vraag hoe lang nog want het afstoten van onder meer de winkels in Leuven en Boortmeerbeek was een voorwaarde van de Belgische Mededingingsautoriteit om de fusie tussen Ahold en Delhaize goed te keuren.


De vakbonden moeten het antwoord voorlopig schuldig blijven want bij Abert Heijn is de communicatie momenteel eerder beperkt. "Van zodra er nieuws is, zullen we dat bekend maken", zegt Sally Herygers van Albert Heijn. Thomas Vanbiervliet van vakbond ACLVB is de onduidelijkheid stilaan meer dan beu.

Weinig motiverend

"In totaal gaat om het om acht vestigingen, waaronder Boortmeerbeek en Leuven, die ruim 400 mensen tewerkstellen", klinkt het. "Die mensen willen duidelijkheid en hebben daar uiteraard ook recht op. We zijn bijna een jaar na de aankondiging van de sluiting en ze weten nog altijd niet waar ze aan toe zijn. Sommige werknemers hebben ondertussen eieren voor hun geld gekozen, maar anderen wachten nog altijd op nieuws en blijven aan de slag bij Albert Heijn. De werknemers horen links en rechts dat er weinig interesse is voor de winkels en dat is niet bepaald bevorderend voor de werksfeer. Ze zijn kwaad en terecht, want het gaat over hun toekomst. Ze voelen zich als blikken conserven in de rekken, want er werd hen beloofd dat ze mee zouden worden overgenomen. De vraag is nu: komt er nog wel een overnemer? Vakbond ACLVB vraagt dringend duidelijkheid."

Buurt dan weer hoopvol

Voor de buurtbewoners geeft de verlengde opening van winkel Albert Heijn op het Engels Plein in Leuven dan weer een beetje hoop. Zij lanceerden in maart 2016 een petitie tegen de sluiting en de teller staat ondertussen al op 2.824 handtekeningen. "Bijna één jaar na de aangekondigde fusie tussen AH en Delhaize en de gevraagde afstoting van acht Albert Heijn-winkels, waaronder 'die van ons' in Leuven is er nog altijd geen overnemer gevonden. Indien er géén overnemer wordt gevonden, zijn er twee opties die de Belgische Mededingingsautoriteit aan AH-Delhaize kan geven. Ofwel de winkels laten sluiten zonder dat er een andere supermarkt in de plaats komt ofwel AH-Delhaize alsnog toestaan de winkels open te houden. Wij willen de Belgische Mededingingsautoriteit met onze petitie overtuigen om voor de tweede optie te kiezen. De sluiting van AH op het Engels Plein zou ons als consumenten schade toebrengen", besluit Leuvenaar Gert Adriaensen die het initiatief nam voor de petitie tegen de sluiting.


Meer info: www.petities24.com/a/138764