Vrouw reageert na borstvoedingsincident in zwembad: “Daar zien ze mij niet meer”

Het gezin van Leila, met man Ali en dochtertje Sara.
De Prycker Het gezin van Leila, met man Ali en dochtertje Sara.
Leila Mirbagher (31) was dit weekend met haar dochtertje Sara van 6,5 maand oud aan het zwemmen in het Leuvense Sportoasezwembad toen Sara honger begon te krijgen. Daarop besloot Leila om haar dochtertje de borst te geven. Een redder vroeg haar om dit niet in het openbaar te doen, waarna er heel wat commotie op sociale media ontstond.

“Ik zat met Sara op de trappen van het kindergedeelte van het zwembad toen ik haar borstvoeding wilde geven. De redder kwam naar mij en zei dat ik het zwembad moest verlaten en de familieruimte buiten het zwembadgedeelte moest gebruiken. Daarop ben ik uit het zwembad gegaan. Het was precies alsof ik een misdaad had begaan. Aan de receptie vertelden ze dat borstvoeding geven in het openbaar niet toegestaan is in België. Achteraf belde de manager naar mij om zich wel tien keer te verontschuldigen voor het gedrag van de redder, maar ik slaagde er niet in om hem te overtuigen dat ik dit zomaar in het openbaar mag doen en mij niet moet terugtrekken in een klein kamertje. Hij zei dat ik het buiten het zwembad op een discrete manier had moeten doen, en niet in het publiek”, zo vertelt Leila.

Mama Leila en dochtertje Sara.
De Prycker Mama Leila en dochtertje Sara.

Leila is niet opgezet met de houding van Sportoase. “Ik ging daar graag zwemmen omdat het een relaxerend gevoel gaf. Maar ik voel me er niet meer comfortabel. Ze zullen mij daar niet meer zien”, klinkt het. Binnen enkele weken verhuist het gezin sowieso naar Australië. “Ik ga mijn best doen om dit taboe te doorbreken in België, maar in Australië kan niemand het mij verbieden. En terecht. Ik geef altijd borstvoeding in het publiek. Ik woon drie jaar in België en heb dat al vaker in Vlaamse zwembaden gedaan. Onlangs heb ik het zelfs nog in een kerk in Rome gedaan, en dat was geen enkel probleem. Ook in Iran, waar ik geboren ben, is dit nooit een probleem geweest.”

Het Leuvense Sportoasezwembad.
Vertommen Het Leuvense Sportoasezwembad.

‘Borstvoeding idealiter niet in zwembad zelf’

Bij Sportoase zijn ze geschrokken van de commotie. “Nadat één van onze redders door een bezoeker werd geïnterpelleerd over het feit dat een moeder haar baby borstvoeding gaf in het zwembad, heeft onze redder deze mama hierop goedbedoeld aangesproken. Zo wees onze redder de moeder op de mogelijkheid om dit in alle rust en comfort te doen op de ligbedden of stoelen rond het zwembad of in de kleedruimtes. De moeder oordeelde echter dat het haar recht was om de borstvoeding in het zwembad zelf te geven en heeft daarom na een korte discussie uit eigen vrije wil besloten het zwembadcomplex te verlaten. Zonder dat Sportoase hierom heeft gevraagd of op heeft aangestuurd”, zo klinkt het in een communiqué. “Wij betreuren dan ook dat er een discussie ontstaat over het geven van borstvoeding in publieke ruimtes: wij onderschrijven en ondersteunen immers ten volle het recht op het geven van borstvoeding in publieke ruimtes. Sportoase wenst enkel aan te geven dat het geven van borstvoeding idealiter niet in het zwembad zelf gebeurt. Wij verwelkomen daarom maar wat graag nog steeds alle mama’s en baby’s, zonder onderscheid naar cultuur, herkomst, levensvisie, geloof of wat dan ook”, zo klinkt het nog bij Sportoase.

‘Normaalste zaak ter wereld’ versus ‘gevaar op infecties’

Binnen de Leuvense politiek zijn de meningen over het voorval verdeeld. “Dit is niet oké: een kind voeden is heel gewoon, en niets onhygiënisch of aanstootgevend. Als dit een interne richtlijn is binnen Sportoase, wil ik graag het gesprek aangaan om die richtlijn bij te sturen. Vrouwen die hun kind de borst geven in publieke ruimtes verdienen immers ondersteuning en bescherming tegen discriminatie”, vindt schepen van Gelijke Kansen Lies Corneillie (Groen).

Schepen van Gelijke Kansen Lies Corneillie (Groen).
Vertommen Schepen van Gelijke Kansen Lies Corneillie (Groen).

Ook schepen van Zorg Bieke Verlinden (sp.a) is niet tevreden. “Een kind de borst geven is niet alleen de normaalste en natuurlijkste zaak van de wereld, het is ook een recht. Er loopt momenteel een oproep onder mama’s om op 1 mei om 15.30 uur samen te gaan voeden. Een krachtig signaal dat Sportoase niet zomaar naast zich neer mag leggen”, meent Verlinden.

Schepen van Zorg Bieke Verlinden (sp.a).
Vertommen Schepen van Zorg Bieke Verlinden (sp.a).

Niet iedereen is dezelfde mening toegedaan. “Borstvoeding is de normaalste zaak van de wereld en moet zowat overal kunnen, behalve in het zwembad. De Hoge Raad voor Gezondheid wijst onder andere op gevaar voor infecties. Laat ons dus het hoofd koel houden”, vindt Lorin Parys van oppositiepartij N-VA.

Lorin Parys (N-VA).
Vertommen Lorin Parys (N-VA).
Illustratie: een redder vroeg Leila om haar dochtertje niet in het openbaar borstvoeding te geven.
Vertommen Illustratie: een redder vroeg Leila om haar dochtertje niet in het openbaar borstvoeding te geven.



357 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • David Limbos

  Het is de manier waarop je borstvieding geeft. Mijn vrouw gaf borstvoeding op een familiefeest en niemand had het gemerkt. Zij had altijd een lichte sjaal bij. Kon heel discreet borstvieding geven. Dan is er geen probleem.

 • marcel mampaey

  voor mij mag die mevr borstvoeding geven waar ze wil maar in een zwembad is iets anders .als de toezichters vinden dat het niet kan dan heeft ze zich daar aan te houden .

 • Line Breemer

  Die borstvoedingsobsessie gaat er echt over, borstvoeding is iets tussen moeder en kind, niet om je borsten met de wereld te delen, op elke plaats en elke tijd! Naturisten moeten zich ook aan tijd en plaats houden.

 • Patrick De pauw

  Borstvoeding geven moet op een goedgekeurde plaats gebeuren en niet zomaar overal!die vrouw wou gewoon aandacht en meer niet?stof om de wet te maken

 • Hugo de De

  ze zoekt gewoon confrontatie op en is niet voor reden vatbaar ! gaat helemaal niet over borstvoeding in openbaar blij dat ze verhuisd! problemen lossen zich zelf dikwijls op !