Voyeur liet regelmatig camera zakken om onderbuurvrouw te filmen

Veertiger uit Kessel-Lo riskeert acht maanden cel

Dirk S. buiten aan de rechtbank.
Foto Vertommen Dirk S. buiten aan de rechtbank.
Een voyeuristische buurman riskeert 8 maanden cel. De 47-jarige Dirk S. uit Kessel-Lo liet regelmatig zijn camera zakken vanuit het raam om de nietsvermoedende onderbuurvrouw te fotograferen. Ook op straat pikte hij er vrouwelijke passanten uit. Op zijn computer en harde schijven werden honderden van die foto's teruggevonden.

Het slachtoffer kocht haar appartement onder dat van S. eind juli 2016. In augustus nam ze haar intrek maar een maand later schrok de vrouw zich een hoedje toen ze uit de douche kwam en zich wou omkleden. Aan haar raam zag ze een camera neerdalen. "Ze was zo geschrokken dat ze zich in haar woning verschanste", omschreef haar advocaat de situatie. De politie voerde een huiszoeking uit bij de 47-jarige bovenbuur. In het appartement van de veertiger werden op zijn computer en harde schijven honderden foto's aangetroffen, netjes verdeeld in mappen. Tussen de beelden zaten ook foto's van de vorige onderbuurvrouw.

Contactverbod

"Het genot van haar eerste appartement werd haar na een maand al ontnomen. Ze liet de ruiten blinderen en de sloten vervangen. En dan hebben we het nog niet over de toevallige ontmoetingen met de man", aldus de advocaat van het slachtoffer. In november dat jaar volgde er een contactverbod bij de kortgedingrechter. Tot een straatverbod kwam het echter niet ondanks aandringen van het slachtoffer. De vrouw verhuisde twee maand later uit het appartement. Ze verblijft momenteel in het buitenland wist haar raadsman, die opnieuw een contactverbod vroeg. "Het gaat hier om tientallen vrouwen die stiekem werden gefotografeerd. Vrouwen op straat maar ook de buurvrouwen in hun ondergoed in de slaapkamer", aldus de procureur, die een geldboete en acht maanden cel vroeg, eventueel met probatie-uitstel. Ze vorderde eveneens de verbeurdverklaring van al het fotomateriaal en een resem wapens. Tijdens de huiszoeking werden messen, dolken en pepperspray aangetroffen. Voor het wapenbezit riskeert S. nog eens 1.200 euro boete.

In therapie

"Voor alle duidelijkheid, hij heeft de beelden nooit verspreid. Het gaat hier om een eenmalige uitschuiver. Hij heeft z'n lesje nu wel geleerd", constateerde de advocaat van S. "De pepperspray was een oude bus en de messen had hij gekregen. De dolken zijn bovendien siervoorwerpen. Hij leefde nooit in de veronderstelling dat deze gevaarlijk waren", aldus de verdediging. Die vroeg de opschorting onder voorwaarden. "Ik besef nu pas dat het fout was", gaf de Leuvenaar toe aan de rechter. Sinds de betrapping is de man in therapie gegaan. Het slachtoffer eist een kleine 3.000 euro morele schadevergoeding. De rechter heeft tot 9 januari om een vonnis te vellen.